Latvijai Eiropas Stabilizācijas mehānismā būs jāiemaksā 44,24 miljoni gadā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvija, kas 2014.gada 1.janvārī pievienojās eirozonai, ceturtdien, 13.martā, kļūs par Eiropas Stabilizācijas mehānisma (ESM) 18.dalībvalsti.

ESM dalībvalstis var lūgt finansiālu palīdzību, kad rodas problēmas ar aizņemšanos finanšu tirgos, ja šāda palīdzība ir nepieciešama, lai aizsargātu eirozonas un tās dalībvalstu finanšu stabilitāti, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Tāpat Latvijai kā ESM dalībvalstij ir jāparaksta daļa ESM kapitāla, ar kuru nodrošina ESM parāda instrumentus, ko ESM izsniedz, lai finansētu aizdevumus un cita veida finansiālu palīdzību.

Ņemot vērā pagaidu korekciju jaunajām ESM dalībvalstīm, kuru iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju ir zemāks par 75% no Eiropas Savienībā (ES) vidējā, Latvijai ESM kapitāla daļa tika noteikta 0,2757% apmērā. Tas nozīmē, ka Latvijas parakstītais kapitāls būs 1,93 miljardi eiro, bet iemaksātais kapitāls – 221,2 miljoni eiro. Kapitāla iemaksa notiks piecu gadu periodā, katru gadu iemaksājot 44,24 miljonus eiro.

Kā zināms, pērnā gada jūlijā Eiropas Savienības Padome oficiāli apstiprināja Latvijas pievienošanos eirozonai ar 2014.gada 1.janvāri. Latvijas valdība pēc tam nosūtīja pieteikumu par iestāšanos ESM, kuru 2013.gada oktobrī apstiprināja ESM valde.

Saskaņā ar ESM līgumu valsts kļūst par ESM dalībnieci 20 dienas pēc tam, kad ir iesniegts «pievienošanās tiesību akts» jeb valsts tiesību akts, kas apstiprina ESM līguma ratifikāciju. Latvija šīs juridiskās saistības izpildīja 21.februārī, kas ļāva Latvijai oficiāli pievienoties ESM pēc noteiktā laika perioda.

Latvija piedalīsies ESM lēmumu pieņemšanas procesā, deleģējot savus pārstāvjus valdē un direktoru padomē.


Написать комментарий