Krimā kaujinieki atņem žurnālistiem datorus un apsūdz spiegošanā

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Krievu kaujinieki otrdien Krimā improvizētā kontrolpunktā aizturējuši trīs norvēģu žurnālistus, kuriem atņemti datori un datu uzglabāšanas ierīces, ziņo LETA-THE LOCAL.

Kontrolpunktu pārraudzīja 15 līdz 20 bruņoti vīri melnās maskās un uniformās bez atšķirības zīmēm, atklāja raidorganizācijas NRK žurnālisti, norādot, ka apkārtējo teritoriju kontrolēja 100 līdz 150 karavīri.

"Noskaņojums bija ārkārtīgi agresīvs. Viņi tur stāvēja ar maskām un pielādētiem ieročiem un apsūdzēja mūs, ka esam spiegi," norādīja viens no žurnālistiem Espens Kruse.

Kaujinieki konfiscēja trīs portatīvos datorus, visu materiālu, kuru žurnālisti bija uzfilmējuši, atmiņas uzglabāšanas ierīces, kameru, kā arī ložu necaurlaidīgās vestes un ķiveres, kas žurnālistiem bija līdzi pašu drošībai.

Kruse norādīja, ka vairākiem kaujiniekiem mugurā bijušas izformētās Ukrainas milicijas specvienības "Berkut" uniformas, bet viņi bijuši krievi.

"Cilvēki, kas kontrolē šos punktus, ir Krievijas karavīri (..), viņi dara, ko grib," piebilda Kruse.

"Krievi noliedz, ka šie ir viņu spēki, bet kontrolpunkti ir pilnībā apgādāti ar bruņutransportieriem, daudziem karavīriem un kravas mašīnām, un viņi ir izrakuši tranšejas," norādīja Kruse.

"Gaidāma liela ofensīva, un aiz tā stāv neviens cits kā krievi," viņš piebilda.

Kaujinieki aizturēja norvēģu žurnālistus 30 līdz 45 minūtes un pēc tam ļāva aizbraukt. Nobraukuši pāris kilometru, viņi nonāca kontrolpunktā, kur bija ukraiņu karavīri, kas ļāva viņiem netraucēti doties tālāk.
 


Написать комментарий