Vēstule redakcijai: Kā cīnīties ar kaimiņiem, kuri smēķē uz lodžijas?

foto: rusverlag.de
foto: rusverlag.de

Portāla Gorod.lv redakcija saņēma vēstuli, kurā mūsu lasītāja jautā, ko darīt gadījumā, kad uz balkona smēķējošie sagādā neērtības un uz lūgumiem nesmēķēt nereaģē.

„Dzīvokļu pārdošanas firma lif.lv Daugavpilī iznomā dzīvokli Viestura ielā 1 Rīgas strādniekiem, viņi bieži smēķē uz lodžijas, bet uz lūgumiem nesmēķēt nereaģē, bet es no bērnības esmu invalīde, laika lielāko daļu pavadu istabā ar atvērtām lodžijas durvīm, kura atrodas blakus viņiem, mana mammai ir hipertonija un man ir alerģija pret tabakas smaku. Kur mums jāvēršas? Ar cieņu un cerību uz jūsu palīdzību, Larisa”, – raksta lasītāja.

Pēc vēstules saņemšanas mēs sazinājāmies ar norādītās firmas pārstāvi, kurš mums paskaidroja, ka šis dzīvoklis firmai nepieder, un ka kompānijai nav nekāda sakara ar šo dzīvokli.

Daugavpils Municipālajā policijā portālam Gorod.lv paziņoja, ka likuma, kurš aizliedz smēķēt uz balkoniem un lodžijām nav, tādēļ policija šajā gadījumā neko nevar darīt. Kārtības sargi tomēr ieteica lasītājai pamēģināt, pamatojoties uz savstarpējām attiecībām, palūgt kaimiņus nesmēķēt uz lodžijas, izskaidrojot viņiem situāciju.

Atzīmēsim, ka mazliet vairāk nekā pirms gada valdība atbalstīja labojumus likumā, kuri paredzēja aizliegt smēķēšanu uz publisko ēku balkoniem un lodžijām. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas bija jāapstiprina Saeimai, tomēr pagaidām tas nav noticis. Tas acīmredzot ir saistīts ar to, ka kārtības sargi apšauba mehānismu, kurš ļautu kontrolēt situāciju un saukt pie kaut kādas atbildības tos, kuriem patīk smēķēt uz balkoniem.
Tāpat atzīmēsim, ka Latvijas likumdošana aizliedz smēķēšanu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, tomēr aizliegt smēķēt dzīvokļos vai uz balkoniem un lodžijām varas iestādes acīmredzot neuzdrošinās.

Savukārt arī Veselības aizsardzības ministrija, kura pirms vairākiem gadiem ierosināja likuma labojumus, kuri ļautu pašvaldībām ieviest papildus smēķēšanas aizliegumus, par šī darba rezultātiem jau sen nav ziņojusi.   


Написать комментарий