Saeimas deputāts J.Viļums: Varas maiņa Ukrainā ne ar ko neatšķiras no valdības maiņas mūsu valstī 1

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

Vairākus mēnešus visas pasaules uzmanība ir pievērsta notikumiem Ukrainā. Pērnā gada novembrī iesākušies ukraiņu neagresīvi protesti pret valdības lēmumu iesaldēt pārrunas ar ES februārī pārauga nekārtībās un sadursmēs, kuru gaitā gāja bojā ap 100 cilvēkiem.

To vidū bija gan parasti iedzīvotāji, kuri aizstāvēja Eiromaidanu, gan aktīvisti, gan drošības struktūru pārstāvji.

Attieksme pret notiekošo Ukrainā nav viennozīmīga: daļa cilvēku šo varas maiņu uzskata par likumīgu, citi sauc to par valsts apvērsumu.
Savu viedokli šajā jautājumā portālam Gorod.lv pastāstīja LR Saeimas deputāts Juris Viļums (Reformu partija).

Pēc viņa vārdiem, valdības maiņa Kijevā neesot nelikumīga, jo Latvijā valdība arī ir mainījusies. Premjerministrs Valdis Dombrovskis iesniedza atlūgumu, kā rezultātā mainījās valdība un parlaments.

„Protams, valdības maiņu Ukrainā ietekmēja notikumi Maidanā, bet es personīgi neredzēju tur tik ļoti apbruņotus cilvēkus, kā to atspoguļoja daži masu mediji. Arī apgalvojumiem, ka nekārtības Kijevā izraisīja citu valstu pārstāvji, nav pamata: to varētu pārmest ikvienam. Par kaunpilnu rīcību uzskatu prezidenta Janukoviča bēgšanu, viņš pameta savu tautu un valsti ļoti sarežģītajā laikā.

Arī apgalvojumi par to, ka Kijevā pie varas tikuši fašisti, ir nepieļaujami. Protams, tur darbojas daži izteikti nacionāli domājošie pārstāvji, bet nav jādomā, ka tādi ir visi ukraiņi un viņiem nav jāpiedēvē nacisma atbalsts.

Uzskatu, ka uz lietām nav jāskatās vienpusīgi, informācija jāmeklē dažādos avotos, kā to dara Igaunijā. Tur pastāv kvalitatīvs informācijas kanāls, kas palīdz izprast notiekošo. Manuprāt, arī mūsu valstī vajadzētu izveidot kaut ko tamlīdzīgu, lai reģionos cilvēki nenonāktu noteiktu televīzijas kanālu ietekmē.

Es bieži vien sazvanos ar draugu, kurš dzīvo Harkovā, mēs runājam par Ukrainā notiekošo, bet pagaidām nav saprotams, ar ko viss varētu beigties. Kā zināms, Krievija atsakās no pārrunām ar pašreizējo Ukrainas valdību. Manuprāt, tas nav nopietni. Nav šaubu par jaunas varas likumīgumu, tādēļ jāmeklē alternatīva.

Tas, kas šobrīd notiek Krimā, kurā plāno rīkot referendumu par atdalīšanos no Ukrainas, ir dīvaini. Tas neatbilst valsts konstitūcijā atrunātajam. Ukrainas daļas pasludināšana par autonomiju un nonākšana citas valsts sastāvā ir nepieļaujama”, uzskata deputāts no Latgales.


Написать комментарий

pats Viļums ir pēc dabas mīslis,kurš kā mūsu politiskie prostitūtas runā vienu,bet dzīvē dara pavisam citu.Kā tad Jureit ir ar tiem saietiem kuros diskusijas par latgales autonomiju un ti mīļoto latalīšu volūdu??