Regulators apstiprina jaunus ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus Daugavpils pilsētā un novadā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Š.g. 12.martā Regulatora padome apstiprināja pašvaldības SIA „Daugavpils ūdens” iesniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu. Ar 2014.gada 1.maiju Daugavpils pilsētā un Daugavpils novada Naujenes, Līksnas un Kalkūnes pagastos ūdensapgādes pakalpojumu tarifs noteikts 0,72 EUR/m3 (0,51 Ls/m3) un kanalizācijas pakalpojumu tarifs noteikts 0,74 EUR/m3 (0,52 Ls/m3).

Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis. Komersants ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumus sniedz aptuveni 85 tūkstošiem iedzīvotāju un 531 juridiskai personai.

Ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu jaunie tarifi, salīdzinot ar pašreizējiem tarifiem, ir pieauguši attiecīgi par 5,9% un 10,4%. Gan šobrīd spēkā esošie tarifi, gan jaunie tarifi joprojām būs vieni no zemākajiem valstī.

Pēdējo gadu laikā SIA „Daugavpils ūdens” ir veicis vērienīgu ūdensapgādes un kanalizācijas infrastruktūras rekonstrukciju. Rekonstrukcijas rezultātā tika samazināti izdevumi par remontu un apkalpošanu, samazinājies avārijas gadījumu skaits, un vairāki objekti tika automatizēti, tādējādi samazinot darbaspēka izmaksas. Samazinājušies arī kopējie ūdens zudumi tīklos. 2010.gadā ūdens zudumi veidoja 27% no tīklā padotā ūdens daudzuma, 2013.gadā šis rādītājs samazinājās līdz 18%. Tarifu projektā plānots, ka 2014.gadā ūdens zudumi būs 16% no tīklā padotā ūdens daudzuma.

SIA „Daugavpils ūdens” 2013.gada 7.augustā vērsās Regulatorā ar iesniegumu izskatīt un apstiprināt jaunu tarifu projektu. Tarifu projekts paredzēja 0,75 EUR/m3 par ūdensapgādes pakalpojumiem un tikpat par kanalizācijas pakalpojumiem. Regulatoram izvērtējot tarifu izmaksu pamatojumu un lūdzot komersantu precizēt izmaksu pozīcijas, šī gada martā komersants Regulatoram iesniedza precizēto tarifu projektu, kas paredzēja nedaudz mazāku tarifu kāpumu.

Pašreiz spēkā esošais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 0,68 EUR/m3 (0,48 Ls/m3) un kanalizācijas pakalpojumu tarifs 0,67 EUR/m3 (0,47 Ls/m3) tika apstiprināts 2008.gadā. Pēdējo sešu gadu laikā ir būtiski samazinājies ūdensapgādes pakalpojumu un kanalizācijas pakalpojumu apjoms pilsētā un novada pagastos, kas skaidrojams ar iedzīvotāju skaita samazināšanos un lietotāju ūdens ekonomijas pasākumiem. Tā rezultātā ir krities komersanta apgrozījumus un ieņēmumi vairs nesedz infrastruktūras uzturēšanas izmaksas.

Izvērtējot iesniegtos tarifu projektus un tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu, Regulators secināja, ka tie ir aprēķināti saskaņā ar ,,Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku” un iesniegtās izmaksas ir pamatotas. Saskaņā ar likumu „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”  tarifs ir nosakāms tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti. AS „Daugavpils ūdens” plānotā ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumu rentabilitāte saskaņā ar jaunajiem tarifiem ir 7%.

Ar visiem regulētajiem ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem var iepazīties Tarifu kartē Regulatora mājas lapā.


Написать комментарий