Latvijā veikta unikāla elkoņa operācija

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Latvijas Mikroķirurģijas centrā šomēnes veikta endoskopiskā kubitālā tuneļa operācija, kas ir pirmā šāda veida operācija Latvijā, informēja centa pārstāve Lauma Vaņkova.

Kubitālais tunelis atrodas elkoņa locītavas iekšpusē un caur to iet elkoņa nervs, skaidro mediķi. Ja šis nervs kādu iemeslu dēļ tiek ilgstoši nospiests, izdilst plaukstas muskuļi un nav iespējamas precīzas pirkstu kustības.

Līdz šim kubitālā tuneļa sindroma operācijas tika veiktas ar gariem 20 līdz 25 centimetru griezieniem pa augšdelma, elkoņa un apakšdelma iekšējo virsmu. Ārsti norāda, ka šāda apmēra brūce rada rētu, kas var ne tikai traucēt kosmētiski, bet arī radīt saaugumus un atsevišķos gadījumos atkārtoti nospiest nervu.

Savukārt ar jauno metodi operācijas grieziens un vēlāk arī rēta ir tikai 1,5 līdz divu centimetru gara, bet nerva atkārtotas nospiešanas risks ir niecīgs.

Unikālo operāciju veica ārsti Uldis Krustiņš un Mārtiņš Kapickis. Klātienē ar šo metodi mediķi pirmo reizi iepazinās pirms trim gadiem praktisko apmācību seminārā 1.Baltijas rokas ķirurgu kongresā.

Pērn decembrī viņi apmeklēja metodes ieviesēja organizētus kursus, bet šā gada februārī Mikroķirurģijas centrs iegādājās operācijas veikšanai nepieciešamo aparatūru.

Jaunā aparatūra un metodika būs izmantojama ne tikai elkoņa nerva kompresiju ārstēšanā, bet arī citas lokalizācijas nervu endoskopiskajā ķirurģijā, kā arī nervu, cīpslu un, iespējams, arī asinsvadu transplantātu paņemšanai minimāli invazīvā tehnikā un cīpslu saslimšanu diagnostikā, norāda centra pārstāve Vaņkova.

"No šīs metodes ieviešanas ieguvēji būs visi. Pacientiem tiks veiktas mazāk traumatiskas operācijas, un viņi ātrāk varēs atgriezties darbā. Savukārt ārsti tagad ir apguvuši progresīvu medicīnas tehnoloģiju, ko turpmāk varēs lietot un pilnveidot ikdienas darbā," viņa uzsver.


Написать комментарий