Pussy Riot izveido ieslodzīto tiesību aizstāvības centru

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina Sočos izveidojušas ieslodzīto tiesību aizstāvības centru, ziņo LETA-AFP.

Kā ceturtdien preses konferencē Mordvijas reģiona Saranskas pilsētā pavēstīja pašas pankgrupas dalībnieces, centrs atradīsies vienā no reģiona soda izciešanas kompleksiem.

Tolokoņņikova lielāko daļu no viņai piespriestā divu gadu cietumsoda pavadīja Mordvijas 14.soda izciešanas kolonijā sievietēm. Viņa vairākas reizes pieteica badastreiku, protestējot pret "vergu darba" apstākļiem šajā ieslodzījuma vietā.

"Mēs esam daudz runājušas par šīm nometnēm, kāda ir situācija dažādās vietās, un mēs secinājām, ka Mordvijai visvairāk nepieciešams tiesību birojs," vietējā ziņu vietnē "Pro Gorod Saransk" publicētajā videoierakstā norāda Aļohina. "Viņi tevi var sist vai sist līdz nāvei, un neviens par to neuzzinās. Viss šeit ir ļoti slikti, un mēs ceram to uzlabot."

"Ir svarīgi uzsvērt, ka mūsu rīcība ir tikai cilvēktiesību atbalstam," piebilst Tolokoņņikova.

Ieslodzīto tiesību aizstāvības centrs izveidojis telefonlīniju, kur iespējams ziņot par pārkāpumiem. Turklāt centrs piedāvās juridisko palīdzību.

Atgādinām, ka 2012.gada 21.februārī piecas "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

2012.gada augustā Maskavas tiesa par huligānismu piesprieda Aļohinai, Tolokoņņikovai un Jekaterinai Samucevičai divu gadu cietumsodu. Izskatot apelācijas prasību 2012.gada 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Tomēr, pamatojoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina izsludināto amnestiju, kas attiecās uz aptuveni 20 000 notiesāto, dažus mēnešus pirms termiņa tika atbrīvota arī Tolokoņņikova un Aļohina.
 


Написать комментарий