Jūrmalas mērs Truksnis Ukrainas dēļ negrasās liegt atbalstu “Jaunajam vilnim”

foto: 7guru.lv
foto: 7guru.lv

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis vairās nosodīt Krievijas agresiju Ukrainā un negrasās izteikt publisku nosodījumu Krievijai, piemēram, liedzot publisku atbalstu Krievijas televīzijas rīkotajam jauno izpildītāju konkursam „Jaunais vilnis”.

Līdz šim Jūrmalas pašvaldība ar tās vadītāju Gati Truksni priekšgalā nav vairījusies izteikt atbalstu konkursam „Jaunais vilnis”, kuru organizē kaimiņvalsts televīzija, kura tagad tiek vainota par kara un naida propagandu, par īpašu nedraudzīgumu pret Ukrainu, Baltijas valstīm un Eiropas Savienību kopumā. Eiropas Savienības politiķi spriež par sankciju ieviešanu pret Ukrainu. Tāpat vairāki Latvijas kultūras darbinieki, sevišķi Jaunā Rīgas teātra kolektīvs, aicina pārtraukt arī kultūras sakarus ar Krieviju, kamēr nebūs beigusies Krievijas agresija Ukrainā.

Šajā kontekstā ne tikai gluži simboliska varētu būt Jūrmalas domes rīcība, kura līdz šim ir atbalstījusi Krievijas šovbiznesa, it sevišķi jau „Jaunā viļņa”, aktivitātes Jūrmalā. Kasjauns.lv Truksnim jautāja: „Ja Krievija turpinās agresiju Ukrainā un situācija neuzlabosies, vai Jūrmalas dome plāno šovasar atbalstīt konkursa „Jaunais vilnis” norisi Jūrmalā, kā tas ir bijis iepriekšējos gados?” Uz šo jautājumu Truksnis atbildēja:

„Šobrīd nedz valstiskā, nedz Eiropas Savienības līmenī nav pieņemta skaidra un vienota nostāja par sankcijām vai ierobežojumiem attiecībā par Krieviju. Uzskatu, ka nebūtu pareizi, ja šobrīd pašvaldības uzņemtos iniciatīvu tik nozīmīgu ārpolitisku lēmumu pieņemšanā, kamēr šādi lēmumi nav pieņemti valsts līmenī.  Jāpiebilst, ka Latvijā šobrīd nav arī vienota pilsoniskā jeb sabiedrības, tostarp dažādu nozaru profesionāļu, viedokļa par to, kāda līmeņa sankcijas un ierobežojumi būtu jāpiemēro un vai tie vispār būtu jāpiemēro atsevišķās sfērās, kā, piemēram, kultūra, izglītība, sports. Daudzi kultūras, sporta un līdzīgu nozaru pārstāvji ir pauduši viedokli, ka sasteigti, populistiski lēmumi attiecībā uz ilgstošām, abpusēji ieguvumus nesošām sadarbībām šajās jomās būtu pārsteidzīgs solis, it īpaši, ja nav šīs vienotās valstiskās nostājas.

Situācija Ukrainā ir ļoti sarežģīta, un pareizākais būtu šobrīd ļaut atbildīgajām valsts institūcijām un ārpolitikas profesionāļiem pieņemt izsvērtus un atbildīgus lēmumus, lai nepieļautu šīs situācijas vēl lielāku saasināšanos.”

Kasjauns.lv jau ir rakstījis, ka iepriekšējos gadus Jūrmalas dome ik gadu „Jaunajam vilnim” kompensēja izdevumus aptuveni 40 000 latu apmērā.

Jāteic, ka pats Truksnis pēdējo gadu laikā ir arī dažādi vērtējis „Jauno vilni”. Ja 2012. gada vasarā viņš kādā intervijā teica, ka, ja „Jaunais vilnis” Jūrmalā nākotnē arī nenotiktu, tā kūrortpilsētai nebūtu traģēdija. Savukārt pērn viņš „Jauno vilni” uzskatīja par pasākumu, kas ir vajadzīgs tieši pilsētas ekonomiskajai attīstībai un Latvijas ekonomikai kopumā.


Написать комментарий