Saeimas deputāts no Latgales ierosināja legalizēt „zālīti”, lai izbeigtu „spaisu” ražotāju vajāšanu 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, ceturtdien, 13.martā, LR Saeima vienbalsīgi atbalstīja grozījumus likumā, kuri ierobežo „legālo” narkotiku izplatīšanu.

Ja grozījumi tiks atbalstīti vairākās komisijā un trīs lasījumos, biznesmeni, kuri vēlēsies atvērt „spaisu” veikalu, saskarsies ar lielām problēmām. Viņiem būs jāpierāda Veselības inspekcijai, ka prece nesatur psihotropas vielas un ir nekaitīga. Tikai šādā gadījumā varēs saņemt licenci preces izplatīšanai.

Ja „jautro” veikalu preces neatbildīs noteiktām prasībām, viņu izplatītāji tiks saukti pie administratīvās atbildībai vai kriminālatbildības.
Marta sākumā LR Saeimas deputāts Juris Viļums kādā sociālajā tīklā izteicās sekojoši: „Iespējams, mākslīgo narkotiku ražotāju vajāšanas izbeigšanai vērts legalizēt augošo „zālīti”?”

Vēlāk deputāts no Latgales paskaidroja portālam Gorod.lv, ka tas bijis joks. „Es pats narkotikas nelietoju. Runājot par cīņu ar „legālām” narkotikām likuma ietvaros, jāsaka, tas ir skrējiens, kuram nav finiša. Nekādi sodi šajā gadījumā nelīdzēs, kaut arī sodam par psihotropu vielu izplatīšanu un lietošanu jābūt bargākam.

Piemēram, alkohols arī nodara kaitējumu veselībai, tādēļ katrs izvēlas, cik daudz viņš to lieto vai nelieto.

Jauniešiem jāskaidro, ka tas ir bīstami, ka šādi var sevi nogalināt.

Uzskatu, ka tie, kuri „spaisus” lieto baudas izjušanai, zina par to. Iespējams, jārīkojas kā Holandē: jādekriminalizē, tas ir, kriminālnoziegumi jāpārveido par administratīvi vai disciplināri sodāmiem pārkāpumiem. Vārdu sakot, jāatļauj izmantot pašu audzēto „zālīti””, uzskata deputāts.
Jāatzīmē, ka par „spaisu” problēmu tika runāts jau sen, bet tikai tagad jautājums tiek risināts likuma ietvaros. Gada sākumā Latvijas masu mediji ziņoja par skolēniem, kuri gāja bojā šāda veida augu maisījumu lietošanas rezultātā.

Piemēram, kustības „Stop Drugs” dalībnieki kopā ar Kriminālpoliciju organizēja vairākus reidus un apmeklēja „spaisu” veikalu, konfiscējot preci un ierosinot kārtējo krimināllietu. Tiesa, pēc kāda laika veikals atsāka darbību un joprojām ir visai populārs.
 


Написать комментарий

piekrītu deputātam. Ja mani bērni, nedod Dievs, gribēs eksperimentēt ar zālīti, tad lai paši audzē, kaltē, un pīpē vai dzer.Labi jau tas nav arī īstā zālīte var radīt psihozes, kas ir bīstamas. Toties no pārdozēšanas nenomirs, visdrīzāk kā paši atmetīs šo niķi.