Endokrinologs: Akromegālija ir reta, bet ārstējama slimība

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

12.martā Daugavpilī notika lekcija, kas bija veltīta retai un nopietnai slimībai – akromegālijai. Latgales medicīnas darbiniekiem lekciju lasīja Latvijas Osteoporozes un Kaulu metabolo slimību asociācijas prezidents un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes stacionāra Gaiļezers endokrinologs Ingvars Rasa.

Viņš pastāstīja portālam Gorod.lv, ka akromegālija ir reta un grūti diagnosticējama slimība, kuras simptomus bieži jauc ar citām plaši izplatītām slimībām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, paaugstināto asinsspiedienu, aritmiju, cukura diabētu. Protams, nepareizi uzstādīta diagnoze un nepareiza ārstēšana pasliktina pacientu dzīves kvalitāti un samazina dzīvildzi.

„Akromegālija Latvijā ir sastopama tik reti, ka ārsts objektīvu iemeslu dēļ nevar to atpazīt un tās vietā ārstē reimatismu, klimaksu, hipertoniju. Jāsaka, lai gan Latvijā nav vienota akromegālijas pacientu reģistra, pēc endokrinologu uzskatiem Latvijā šobrīd vajadzētu būt konstatētiem 120-360 šīs slimības gadījumiem, bet patlaban tiek ārstēti tikai 60-80 cilvēki”, pastāstīja I.Rasa.

Pēc viņa vārdiem, akromegālija ir hroniska un progresējoša slimība, kas raksturīga ar pastiprinātu augšanas hormona veidošanos, izraisot neproporcionālu skeleta, iekšējo orgānu un audu augšanu, kā arī citus vielmaiņas traucējumus.

„Neskatoties uz to, ka cilvēkam ar šādu diagnozi parasti ir specifisks ārējais izskats, radi, kaimiņi un kolēģi nevar to pamanīt, jo slimības ārējās un raksturīgākās pazīmes attīstās pakāpeniski, daudzu gadu vai pat desmitu laikā”, atzīmēja ārsts.

Agrīnie akromegālijas simptomi ir neproporcionāla plaukstu un pēdu palielināšanās, mīksto audu sabiezēšana. Novērojamas izmaiņas sejā, piemēram, akcentētas lūpas, uzacu pauguri, uz priekšu izvirzīts apakšžoklis, deguna un ausu palielināšanās, parādās atstarpes starp zobiem, āda kļūst biezāka.

Jāatzīmē, ka atkarībā no daudzām retām slimībām akromegālijas attīstību var apturēt, savlaicīgi nosakot diagnozi un uzsākot ārstēšanu. Pirmie minētās slimības simptomus var konstatēt ģimenes ārsti, kuru uzdevums ir šāda veida pacientu nosūtīt pie endokrinologa.

„Šīs slimības ārstēšana nav sarežģīta, turklāt, to apmaksā valsts. Akromegālijai ir vairākas ārstēšanas iespējas: ķirurģiskā, medikamentozā un staru terapija. Ārstēšanas terapijas galvenais mērķis ir augšanas hormona normalizēšana asinīs, lai novērstu akromegālijas izraisītās komplikācijas un samazinātu mirstības risku”, paziņoja I.Rasa.



Написать комментарий