Ukrainas grivnas vērtība sarūk

foto: lenta-ua.net
foto: lenta-ua.net

Piektdien Ukrainas grivnas vērtība samazinājās līdz 10,05 grivnām par dolāru, liecina Reuters dati.

Tādējādi pirmo reizi kopš 5. marta valūtas vērtība sarukusi, pārkāpjot 10 grivnu robežu. Ceturtdienu tā noslēdza pie 9,7 grivnām par dolāru.

Grivnas vērtību jau kopš pērnā gada novembra ir iedragājušas masu demonstrācijas Ukrainā, un kritumu pastiprina politiskie satricinājumi šā gada sākumā. Tādējādi kopš gada sākuma grivnas vērtība ir zaudējusi jau 18%, uzrādot trešo sliktāko rezultātu starp pasaules valstu valūtām.

Ukrainas ārvalstu rezerves februārī saruka līdz 15,5 miljardiem dolāru, kas ir zemākais līmenis astoņu gadu laikā, liecina Ukrainas Centrālās bankas dati.

Ukrainas valdības parādzīmju cenas sarūk, un obligāciju ar dzēšanas datumu šogad cena sasniedza 91 centu, kas ir vēsturiski zemākā cena.

Db.lv jau rakstīja, ka Pasaules Banka plāno 2014. gadā piešķirt Ukrainai palīdzību līdz trīs miljardiem ASV dolāru jeb aptuveni 2,6 miljardiem eiro. Līdzekļi tiks piešķirti, lai atbalstītu valsts jauno valdību, reformu un attīstības projektu īstenošanu, ziņo Reuters. Savukārt ES palīdzībai Ukrainai pašlaik ir iezīmējusi kopumā 11 miljardus eiro, kas vērtības ziņā jau tuvinās pērn par Ukrainas lojalitāti Krievijas solītajiem 15 miljardiem dolāru.

ES fondi nāktu no septiņu gadu laikā piešķiramiem grantiem 1,4 miljardu eiro apmērā, Eiropas Investīciju bankas trīs miljardu vērtiem kredītiem līdz 2016. gadam un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas piecu miljardu eiro vērtās līdzdalības.


Написать комментарий