Āfrikas cūku mēra krīzes dēļ atkāpies Polijas lauksaimniecības ministrs

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Polijas lauksaimniecības ministrs Staņislavs Kalemba atkāpies no amata, jo nav mierā ar valdības pasivitāti cīņā pret divu Āfrikas cūku mēra gadījumu sekām, ziņo LETA.

Runa ir par kompensācijām cūku audzētājiem.

Februārī Polijā divām mežacūkām netālu no Baltkrievijas robežas tika apstiprināta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa klātbūtne.

Pirms tam bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne tika apstiprināta arī divām nomedītām mežacūkām Lietuvā.

Reaģējot uz to, Krievija noteica cūkkopības produktu importa aizliegumu no Eiropas Savienības (ES) valstīm. Arī Ķīna un Japāna pārtraukušas importēt poļu cūkgaļas produktus.

Pārtikai audzētajās Polijas cūkās ĀCM vīruss nav konstatēts.

Kalemba Polijas Lauksaimniecības ministriju vadīja kopš 2012.gada jūlija. Viņš pārstāv Polijas Zemnieku partiju (PSL), kas kontrolējusi lauksaimniecības ministra amatu kopš nokļūšanas valdībā 2007.gadā.

Kalemba 28.februārī paziņoja, ka valsts iepirks pārpalikušās cūkas īpaši izveidotajā ĀCM bufera zonā pie Baltkrievijas robežas.

Ministrs solīja, ka iepirkšanas process sāksies marta pirmajā nedēļā un to organizēs Materiālo rezervju aģentūra, tomēr tas joprojām nav sācies. Kalemba 6.martā paziņoja, ka ES ir gatava maksāt kompensācijas cūku audzētājiem buferzonā, ja Polija segs pusi no izmaksām.

Valdības preses pārstāve norādīja, ka Kalembas atlūguma vēstule vēl nav sasniegusi premjerministra biroju, bet piebilda, ka ministrs nav sevišķi labi ticis galā ar krīzi cūkgaļas tirgū.


Написать комментарий