Pēc 17 gadu pārtraukuma apmeklētājiem atvērs gaišreģes Vangas māju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc 17 gadu pārtraukuma Bulgārijā, Rupite ciemā atkal tiks atvērtas starptautiski pazīstamās gaišreģes un dziednieces Vangas mājas durvis, informē ārvalstu mediji.

Muzejs tiks atvērts 25. maijā, Vangas vārda dienā. Rīta pusē notiks lūgšanu brīdis, bet pēc tam apmeklētāju apskatei tiks atvērtas trīs no mājas istabām - telpas, kurās slavenā un tik neviennozīmīgi vērtētā gaišreģe dzīvoja līdz savai nāvei. Līdz šim šajās telpās ziņkārīgajiem bija iespēja ielūkoties tikai caur logiem.

2008. gadā Bulgārijas dienvidrietumu pilsētā Petričā leģendārās bulgāru gaišreģes Vangas namā tika atklāts viņai veltīts muzejs. Tādējādi tika pildīta Vangas jeb Vangelijas Gušterovas griba - savā testamentā 1984. gadā viņa ierakstījusi, ka vēlas, lai viss viņai piederošais kustamais un nekustamais īpašums Petričā tiktu izmantots muzeja izveidei. Muzejs tika atklāts ar 12 gadu novēlošanos - 1996. gadā Vanga nomira, bet 1997. gadā sākās strīds par viņas īpašumiem, kas kavēja izpildīt viņas vēlēšanos.

Muzejā aplūkojamas Vangas personīgās lietas, tostarp vecas fotogrāfijas, kuras viņa saglabājusi, dāvanas, dokumenti, priekšmeti, ko viņa izmantojusi dzīves laikā.

Vanga Petričā dzīvojusi līdz 1976. gadam, vēlāk vadība pēc viņas lūguma piešķīra viņai zemi mājas celtniecībai Rupitē netālu no Petričas, kur viņa aizvadīja atlikušo mūža daļu, pieņemot daudz apmeklētāju.

Tagad tiks atvērtas arī šīs otras mājas durvis. Šī Vangas māja tika slēgta apmeklētājiem 1996.gadā drīz pēc viņas nāves. Te būs dažādu vērtīgu priekšmetu kopijas, jo oriģināli atradīsies Petričas muzejā.

Rupites mājās būs apskatāmas mēbeles, fotogrāfijas, ikonas, pulkstenis, Vangas mīļās lelles. Māja mūsdienās ir Rupites klostera kompleksa sastāvdaļa. Tā teritorijā atrodas arī karstie avoti, piemineklis vienai no 20. gadsimta slavenākajām gaišreģēm, klints ar memoriālo krēslu un skulptūras.Ieeja šajā mājā - muzejā būs bez maksas.


Написать комментарий