Anoreksiju ārstē sekss

foto: ruconnect.co.uk
foto: ruconnect.co.uk

Hormonu, kurš izdalās dzemdību un seksa laikā, var izmantot kā līdzekli cīņā ar anoreksiju. Pie šāda secinājuma nonāca Lielbritānijas un Korejas zinātnieki, ziņo BBC.

Zinātnieki konstatēja neparastas hormona oksitocīna īpašības, kurš jau tiek lietots vairāku psihisko traucējumu ārstēšanai, un palīdz cilvēkiem, kuriem ir autisms, – ziņo ruconnect.co.uk.

Londonas Karaliskās koledžas Psihiatrijas institūta zinātnieki veica eksperimentu ar 31 pacientu, kuri slimo ar anoreksiju, un 33 veseliem cilvēkiem. Eksperimenta dalībniekiem parādīja produktu attēlus ar zemu un augstu kaloriju saturu, kā arī nepazīstamu cilvēku fotogrāfijas ar dažādiem ķermeņu tipiem un dažādu svaru. Pēc tam viņiem deva hormonu un atkal atkārtoja eksperimentu.

Anoreksijas slimnieki, atšķirībā no veseliem cilvēkiem, pirms oksitocīna lietošanas ilgāk skatījās uz apaļīgiem cilvēkiem un produktiem ar augstu kaloriju saturu. Pēc oksitocīna lietošanas pret šādiem attēliem viņi bija vienaldzīgāki.

Turklāt zinātnieki pieņēma, ka anoreksija var būt saistīta ar paaugstinātu draudu sajūtu. Tādēļ brīvprātīgajiem parādīja fotogrāfiju sēriju ar dažādu sejas izteiksmi – dusmām, riebumu un laimi. Rezultātā tika noskaidrots, ka hormona lietošana samazina uzmanību, kuru pievērš potenciāli draudīgai sejas izteiksmei.

Pēc pētījuma autores, cīņas ar anoreksiju ekspertes Dženetas Teržeras vārdiem oksitocīnam ir liels potenciāls cīņā ar bīstamām slimībām. Līdz ar to viņa atzīst, ka jāveic vairāk eksperimentu, lai ar pārliecību varētu teikt par veiksmīgu ārstēšanu.

Pētījumu līdzautore, Seulas universitātes profesore Ju Ri Kima atzīmēja, ka oksitocīns samazina ēdienu, ķermeņa formas un negatīvo emociju uztveres asumu, un atgādināja, ka patlaban nav efektīvu anoreksijas ārstēšanas līdzekļu. „Mūsu pētījums norāda uz anoreksijas slimnieku jauna veida ārstēšanas parādīšanos”, – viņa teica. 


Написать комментарий