Putins atzīst Krimu par suverēnu un neatkarīgu valsti

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu, atzīstot Krimu par suverēnu un neatkarīgu valsti, atsaucoties uz Putina preses dienestu, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

"Ņemot vērā Krimas tautas gribu, kas izteikta referendumā 2014.gada 16.martā, atzīt Krimas Republiku, kurā Simfereopoles pilsētai ir īpašs statuss, kā suverēnu un neatkarīgu valsti. Šis dekrēts stājas spēkā tā parakstīšanas dienā," teikts šajā lēmumā.

Šis Putina dekrēts paver iespēju atrisināt jautājumu par Krimas iekļaušanu Krievijas sastāvā, "RIA Novosti" komentējis Likumdošanas komitejas vadītāja vietnieks Dimitrijs Vjatkins.

Neatkarības atzīšana ir solis tālāko procedūru virzienā, ko paredz federālais konstitucionālais likums par kārtību, kādā Krievijas Federācijā tiek iekļauti jauni subjekti, izteicies Vjatkins.

Pēc viņa teiktā, pēc Krimas neatkarības atzīšanas, nepieciešams šīs valsts izteikts lūgums uzņemt to Krievijas sastāvā. Šāds lūgums gan vēl jāakceptē, tostarp, Krievijas domei.

Pēc tam nepieciešams parakstīt starptautisku vienošanos, kam vēl nepieciešama Konstitucionālās tiesas pārbaude un ratifikācija. Bez tam, nepieciešams pieņemt likumu par jauna subjekta uzņemšanu Krievijas Federācijā.

Tiek vēstīts, ka Ukraina ir gatava uz pārrunām par Krimas likteni, taču tā neatzīst aneksiju, paziņojis Aleksandrs Turčinovs.

Eiropas Savienība un Amerikas Savienotās Valstis jau paziņojušas, ka tās neatzīst referenduma par Krimas pievienošanos Krievijai rezultātus.

Jau vēstīts, ka referendumā par Krimas pievienošanos Krievijai svētdien nobalsojuši ap 97% iedzīvotāju.


Написать комментарий