FKTK: Sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām neietekmēs banku sektoru

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Sankcijām, par kādām pret Krievijas un Krimas amatpersonām panākta vienošanās Eiropas Savienībā, nebūs tiešas ietekmes uz banku sektora kopējo noguldījumu apjomu vai finanšu rādītājiem, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Tāpat FKTK nedomā, ka tas varētu radīt situāciju, ka netiktu ievērotas kādas regulējošās prasības Latvijas bankās.

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien, 17.martā, panākuši vienošanos par ierobežojošiem pasākumiem, tai skaitā, starptautisko finanšu sankciju ieviešanu pret 21 Krievijas un Krimas amatpersonu, kas apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību. Spēkā stājusies ES Padomes regula, kurā iekļauts arī saraksts ar personām pret kurām vērstas sankcijas.

Uzreiz pēc informācijas publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī FKTK ir informējusi bankas un finanšu iestādes par ES Padomes regulas stāšanos spēkā un atgādinājusi par pienākumu rīkoties atbilstoši tās prasībām. Finanšu līdzekļu iesaldēšana nozīmē, ka klienta nauda tiek nobloķēta, un personai ir liegta jebkāda tālāka rīcība ar šiem līdzekļiem.

FKTK seko līdzi, lai šīs darbības tiktu nodrošinātas visās Latvijā bankās un finanšu iestādēs, ja tām ir klienti no sankciju saraksta. FKTK nepieciešamības gadījumā ir tiesīga pieņemt lēmumu par starptautisko organizāciju noteikto sankciju piespiedu izpildi.

FKTK ir atbildīga par starptautisko organizāciju noteikto finanšu sankciju izpildi un kontroli Latvijas finanšu iestādēs.

BNN jau vēstīja, ka pēc tam, kad Krimas amatpersonas oficiāli lūgušas Ukrainai piederošo pussalu pievienot Krievijai, Eiropas Savienības ārlietu ministri vienojušies par sankciju noteikšanu 21 Krievijas un Ukrainas amatpersonai. Savukārt Amerikas Savienotās Valstis ieviesušas sankcijas pret 11 Ukrainas un Krievijas amatpersonām un politiķiem.

17.martā ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama) izdevis rīkojumu saistībā ar Krievijas agresiju Krimā papildus pasākumiem pret bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču noteikt sankcijas – līdzekļu «iesaldēšanu» un ceļošanas ierobežojumus – 11 amatpersonām.

Starp tām ir divi Krievijas prezidenta padomnieki, Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins, Krievijas domes deputāti un Krimas pašpasludinātais premjerministrs Sergejs Aksjonovs, ziņo Reuters.

Savukārt ES ārlietu ministri Briselē vienojušies par ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu 21 vārdos nenosauktai Ukrainas un Krievijas amatpersonai, kuras iesaistītas Krimas referenduma rīkošanā.


Написать комментарий