Teju katram trešajam alga pēdējā gada laikā kļuvusi lielāka

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Situācija darba tirgū turpina uzlaboties, vienmērīgi pieaugot strādājošo atalgojumam. Gandrīz 30% aptaujāto darba alga pēdējā gada laikā ir palielinājusies, liecina apkopotā informācija par reālajām algām šogad janvārī mazos, vidējos un lielos uzņēmumos.

Pētījuma rezultāti liecina, ka papildus mēneša algai saņemto bonusu vidū populārākie ir: veselības apdrošināšana, apmaksātas mobilā tālruņa sarunas un internets, naudas prēmijas, kā arī profesionālās apmācības un komandas saliedēšanas pasākumi. Taču vairāk nekā piektdaļa aptaujāto atzinusi, ka līdz ar mēneša algu nesaņem nekādus papildus labumus, noskaidrots interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia februārī veiktajā atalgojuma pētījumā

«Šādu atalgojuma pētījumu veicām pirmo reizi un plānojam to darīt ik gadus. Tajā atspoguļotas reālās algas, ietverot arī iespējamo ēnu ekonomikas faktoru, jo respondentu skaits bija liels un aptauja – anonīma. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, lielākās algas saņem uzņēmuma vidējā un augstākā līmeņa vadība, finanšu speciālisti, IT speciālisti, projektu vadītāji, pārdošanas speciālisti. Taču viszemākajā atalgojuma kategorijā joprojām ir apkalpojošajā sfērā, veselības aprūpē, izglītības un lauksaimniecības nozarē, kā arī sākuma amata pozīcijas ieņemošie darbinieki. Prognozējot situāciju – 2014. gadā algas pieaugums, tāpat kā 2013. gadā, saglabāsies neliels – vidēji 5%, bet atsevišķiem amatiem, kuri ir pieprasītāki darba tirgū – 10% un vairāk,» atklāj CV-Online Latvia biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš.

Latvijas personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga domā, ka darba devēji, palielinot atalgojumu, ir piesardzīgi, lai tas atkārtoti nebūtu jāsamazina. «Nav noslēpums, ka darbinieku motivācija strauji krītas, saņemot ziņu par kāda atalgojuma elementa samazināšanos, turpretim, palielinoties atalgojumam, darba ražīgums ne vienmēr strauji palielinās,» skaidro Selga.

BNN jau rakstīja, ka vidējā darba samaksa jau trešo gadu pēc kārtas aug vienmērīgi un kopš 2012.gada pārsniegusi pirmskrīzes vidējā rādītāja līmeni. 2013.gadā mēneša vidējā bruto darba samaksa Latvijā salīdzinājumā ar 2012.gadu pieauga par 4,6% no 685 eiro (481 lata) līdz 716 eiro (503 latiem).

Privātajā sektorā algas augušas nedaudz straujāk – par 4,7% gadā, savukārt sabiedriskajā – par 4,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā 2013.gadā bija 766 eiro (538 lati), bet privātajā – 689 eiro (484 lati). Vispārējās valdības sektorā algas pieauga par 5,9% no 663 eiro (466 latiem) līdz 701 eiro (493 latiem).

Vidējā neto darba samaksa 2013. gadā bija 516 eiro (362 lati) jeb 72% no darba samaksas pirms nodokļu nomaksas, turklāt tās īpatsvars gada laikā palielinājās par vienu procentpunktu, samazinoties iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmei no 25% līdz 24% kopš 2013. gada 1.janvāra un no 2013. gada 1.jūlija pieaugot atvieglojumiem par apgādājamiem no 100 eiro (70 latiem) līdz 114 eiro (80 latiem).


Написать комментарий