Putins: Lēmums par Krimas nodošanu Ukrainai pārkāpa konstitūciju

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Lēmums par Krimas nodošanu Ukrainai tika pieņemts ar acīmredzamiem konstitūcijas pārkāpumiem, otrdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties ar Krimas pievienošanai veltītu uzrunu.

Viņš norādīja, ka iniciatīva par Krimas nodošanu nāca personīgi no Ņikitas Hruščova un ar tās iemesliem "ir jātiek galā vēsturniekiem", ziņo LETA-ITAR-TASS.

Putins uzsvēra, ka tas noticis ar "esošo konstitūcijas normu pārkāpumiem". "Totalitāras valsts apstākļos iedzīvotājiem neko neprasīja, vienkārši nolika fakta priekšā," sacīja Putins.

Putins jau iepriekš izteicies, ka 1954.gada akts par Krimas nodošanu Ukrainai nav bijis likumīgs, ar šo paziņojumu izraisot Ukrainas pirmā prezidenta Leonīda Kravčuka neizpratni.

"Tas tika parakstīts un pieņemts 100% leģitīmi. Bija KPFSR (Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas) Augstākās padomes lēmums par Krimas nodošanu, bija UPSR (Ukrainas Padomju Sociālistiskās Republikas) Augstākās padomes lēmums par to, ka Ukraina pieņem Krimu, beidzot, bija PSRS Augstākās padomes lēmums, kas šos aktus apstiprināja. Šaubu šeit nevar būt," pagājušajā nedēļā pavēstīja Kravčuks.

Putins arī norādīja, ka Ukrainas krievvalodīgie iedzīvotāji ir noguruši no pastāvīgās krīzes, kas Ukrainu plosa jau vairāk nekā 20 gadus.

"Situācija sāka attīstīties citādi. Vairākkārtīgi notika mēģinājumi liegt krieviem vēsturisko atmiņu, kā arī pakļaut asimilācijai dzimto valodu," uzsvēra Putins.
 


Написать комментарий