Sāk kriminālprocesu par iniciatīvu Latvijas pievienošanai Krievijai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Par internetā rīkoto parakstu vākšanu par Latvijas Republikas iestāšanos Krievijas Federācijā sākts kriminālprocess, portālu "Delfi" informēja Drošības policijā (DP).

Pirmdien, 17.martā, DP uzsāka kriminālprocesu saistībā ar interneta vietnē www.avaaz.org rīkoto parakstu vākšanu par Latvijas Republikas iestāšanos Krievijas Federācijā. Izvērtējot šo petīciju, konstatēts, ka tā norāda uz iespējamu noziedzīgu nodarījumu, kā to nosaka Krimināllikuma 82.panta pirmā daļa, proti, par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti, un to ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Jau vēstīts, ka sociālajā tīklā "Facebook" izveidota domubiedru kopa "Krievi Latvijā" nedēļas nogalē nākusi klajā ar pamudinājumu savākt vismaz 10 000 parakstus, lai Latvija tiktu iekļauta Krievijas Federācijā. Interneta vidē izplatītajam paziņojumam gan pievienota piebilde, kurā teikts: "Bet, ja pa īstam, tad šim dokumentam nav nekādas nozīmes un tas ir joks."

Savukārt DP iepriekš informēja, lai gan interneta vietne www.avaaz.org, kur sākta parakstu vākšana iniciatīvai par Latvijas iekļaušanu Krievijā, ir ieguvusi starptautisku atzinību par centieniem risināt sociālpolitiskas problēmas dažādos pasaules reģionos, konkrētā iniciatīva "ir vērtējama kā provokatīva rīcība, kas, pretēji publiski deklarētajam, iespējams, ir vērsta uz sabiedrības šķelšanu un Latvijas Republikas suverenitātes graušanu".

Ņemot vērā starptautisko situāciju, kā arī to, ka aicinājums ir ieguvis publisku rezonansi, DP atbilstoši savai kompetencei ir uzsākusi pārbaudi saistībā ar šo iniciatīvu.


Написать комментарий