Nodokļu parādnieki, iespējams, vairs nevarēs pretendēt uz valsts pasūtījumiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 19. martā konceptuāli atbalstījuši Publisko iepirkumu likuma grozījumus, kas noteic, ka valsts un pašvaldību iepirkumos var piedalīties tikai tie komersanti, kas ir nomaksājuši visus nodokļus.

Šādi deputāti cer izskaust līdzšinējo praksi, kad daļa komersantu savus nodokļu parādus nomaksā tikai tad, ja ir uzvarējuši valsts vai pašvaldības organizētā iepirkumā.

Atbilstoši konceptuālu atbalstu guvušajiem likuma grozījumiem, valsts un pašvaldību iestādēm, pārbaudot visus pretendentus jau iepirkuma sākuma brīdī, būs jāizslēdz no dalības tālākajā konkursā nodokļu nemaksātājus.

Pašlaik likums uzņēmējam ļauj nodokļu parādu nomaksāt desmit darbadienu laikā, ja iepirkuma komisija ar konkrēto pretendentu plāno slēgt līgumu.

Komisijas deputāti arī interesējās, vai šie grozījumi pašvaldībām neuzliktu lielāku administratīvo slogu, pārbaudot datus.

Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile trešdien komisijas sēdē deputātiem sacīja, ka pašlaik praksē valsts un pašvaldību iestādes iepirkuma līgumus neslēdz ar pretendentiem, kuri konkursa noslēguma dienā ir nodokļu parādnieki. Nosacījums, ka ir iespējams piedalīties iepirkuma konkursā ar nodokļu parādu un tos nomaksāt tikai uzvarētājam, likumā tika iestrādāts 2009.gadā.

Saeima minētos Publisko iepirkumu likuma grozījumus vēl skatīs trīs lasījumos.


 


Написать комментарий