No Sīrijas izved gandrīz pusi ķīmisko ieroču

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Izpildot vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla likvidēšanu, no valsts izvesta gandrīz puse bīstamo ķīmikāliju, paziņojusi ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) misija, ziņo LETA-REUTERS.

Pagājušajā nedēļā kuģos tik iekrautas divas kravas, līdz ar to no Sīrijas Latākijas ostas aizvesti jau 45,6% ķimikāliju, paziņojusi misija. Pērn starp Sīriju, Krieviju un ASV noslēgtā vienošanās paredz, ka visiem Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem jābūt nodotiem starptautiskā kontrolē līdz 2014.gada vidum, bet pašas bīstamākās ķimikālijas paredzēts iznīcināt līdz 31.martam.

Saskaņā ar plānu Sīrijas varasiestādes ir atbildīgas par ķīmisko ieroču iepakošanu un drošu nogādāšanu Latākijas ostā.

Tālāk Dānija un Norvēģija nodrošina kravas kuģus un militāro eskortu ieroču nogādāšanai no Latākijas uz Itāliju, kur tie tiks iekrauti ASV flotes kuģī "Cape Ray", uz kura tie tiks iznīcināti starptautiskajos ūdeņos.

Tomēr Sīrijas valdība ir aizkavējusies ar plāna īstenošanu par vairākiem mēnešiem un ir lūgusi pagarināt termiņu bīstamāko ķimikāliju izvešanai līdz 27.aprīlim.

Sīrijas varasiestādes kavēšanos skaidro ar nestabilo situāciju valstī. Šomēnes pret Latākijas ostu tika izšautas piecas raķetes, no kurām viena piezemējās netālu no vietas, kur apmetusies starptautisko ekspertu komanda.

ANO un OPCW misija aplēsusi, ka pašreiz no Sīrijas izvesti 29,5% pirmās prioritātes ķimikāliju, kas tiek uzskatītas par visbīstamākajām, un 82,6% otrās prioritātes ķimikāliju.
 


Написать комментарий