Kijevas vara riskē zaudēt pilsoņu simpātijas jau pirms vēlēšanām 1

foto: DIMITAR DILKOFF/AFP
foto: DIMITAR DILKOFF/AFP

Jaunās Ukrainas valdības reputācija ir apdraudēta. Tā iemesls ir valdības strīdīgais sastāvs, un vispirms partijas „Brīvība” biedru atrašanās valdībā. Viņu darbības ne tikai liek vilties Rietumiem, uzskata Berner Zeitung, bet paver jaunas iespējas Vladimira Putina propagandai.

Jaunā Ukrainas valdība pakāpeniski zaudē savu spožumu, raksta Berner Zeitung. Pēc vadošo politiķu un ekspertu piezīmju analīzes izdevums nonāk pie šāda secinājuma: ar laiku Rietumi arvien vairāk pārliecinās par to, ka „spēki, kuri tagad nosaka toni Kijevā, rada ne tikai risinājuma daļu, bet vienlaikus arī problēmas”.

Par galveno vilšanās iemeslu kļuva kadri, kuros partijas „Brīvība” deputāti piekauj viena Ukrainas televīzijas kanāla vadītāju. Tie ne tikai atņēma Rietumiem ilūzijas, bet kalpoja arī par Vladimira Putina propagandas ieganstu, kurš jau tāpat ir saniknots par Kijevu un nosoda „haosu” Ukrainā, – ziņo russian.rt.com.

Kā atzīmē Berner Zeitung, problēmu Rietumiem rada tas, ka vēlēšanas Ukrainā notiks tikai 25. maijā. Un pēc viena Eiropas diplomāta domām valdība, kuru atbalsta Eiropa un ASV, var pazaudēt savu pozitīvo tēlu vēlētāju acīs.

Pašreizējās Ukrainas valdības sastāvs ir pietiekami strīdīgs, turpina izdevums. Pirmkārt, Vācijas fonda „Zinātne un politika” eksperti Rietumeiropas jautājumos Štefans Halings un Sjūzana Stjuarte domā, tajā ietilpst partija „UDAR” kopā ar Vitāliju Kličko, vienu no ievērojamākajām Maidana personībām. Otrkārt, tajā nav pārstāvēti Ukrainas dienvidu un austrumu reģioni, kas provocē vēl lielāku valsts šķelšanos.

Tomēr visbiežāk tiek kritizēta partijas „Brīvība” biedru atrašanās valdībā, kuru daži, ieskaitot Putinu un Vācijas partiju „Kreisie”, sauc par „fašistisku”.

Tieši tādēļ VFR ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeijers izvirzīja Ukrainas varai šādas prasības: ņemt vērā visu Ukrainas reģionu intereses, izstrādāt konstitūciju, izmeklēt nāves gadījumus Maidanā un distancēties no ekstrēmistu grupējumiem.

Tomēr daži Eiropas diplomāti domā, ka tas ir alternatīvas jautājums. Pēc viņu vārdiem Ukrainas premjera rokās ir maz varas. Ar to arī ir izskaidrojama viņa sadarbība ar tādiem spēkiem kā partija „Brīvība”. „Ja tā nekļūtu par valdības daļu, tā darbotos vēl destruktīvāk”, – Berner  Zeitung citē vienu no ES pārstāvjiem. 


Написать комментарий

VFR = Vācijas Federatīvā republika?