Marta vidus Latvijā bijis 3,3 grādus siltāks nekā parasti

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Marta otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 3,3 grādus augstāka par normu. Perioda laikā pieredzēts gan pavasarīgs siltums, gan ziemai raksturīgi laika apstākļi.

Dekādes sākumā diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 5-6 grādus virs ilggadīgās normas, dienā gaiss sasila lielākoties līdz +8…+12, vietām līdz +13 grādiem, 12., 13. un 14. martā atsevišķās vietās tika uzstādīti jauni konkrēto dienu maksimālās gaisa temperatūras rekordi, BNN noskaidroja Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Dekādes vidū Latvijā ienāca krietni aukstākas gaisa masas. Diennakts vidējā gaisa temperatūra pazeminājās līdz normai un 17. martā, kas bija dekādes aukstākā diennakts, arī vienu grādu zem tās. Šajā laika periodā dienā gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā bija +1…+6 grādi, bet 17. martā daudzviet Austrumlatvijā sals valdīja visu diennakti. Naktīs uz 17. un 18. martu termometra stabiņš zem nulles bija visā Latvijā, viszemāk – līdz -11,1 grādam – noslīdot 18. marta naktī Rēzeknē.

Iestājoties aukstākam laikam, Latviju viena pēc otras šķērsoja nokrišņu zonas. Jau 15. martā gan Kurzemē, gan Latvijas austrumu daļā vietām diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu. 20. martā tikpat liels nokrišņu daudzums bija Austrumlatvijā. Praktiski viss dekādes nokrišņu daudzums izkrita laikā no 15. līdz 20. martam, kopumā Latvijā 2,4 reizes pārsniedzot dekādes normu.

Atbilstoši gaisa temperatūrai, nokrišņi bija gan lietus, gan slapja, gan sausa sniega veidā, izveidojot arī sniega segu. Rietumlatvijā sniegs bija tikai vietām, bet Latvijas centrālā un austrumu rajonu iekšzemes daļa no 16. marta pārklājās ar sniega segu, kura vislielāko biezumu sasniedza 20. marta rītā Vidzemes augstienē un ap to: 15-18 cm.

Laika apstākļu maiņa atnāca arī ar šogad līdz šim visstiprāko vēju. 15. martā tas stipri pūta visā Latvijā, brāzmās vislielāko ātrumu sasniedzot Baltijas jūras piekrastē – 30 m/s, Kurzemes iekšzemes rajonos līdz 29 m/s, Austrumlatvijā 14-19 m/s. Kurzemē vēja brāzmas plosījās vēl arī nākamajās dienās, brāzmās sasniedzot 16. martā 20, bet 17. martā 24 m/s.


Написать комментарий