ECB pārstāvis: Eirozonas ekonomikas atgūšanās būs mērena, bet to apdraud vairāki riski

foto: tg24.sky.it
foto: tg24.sky.it

Ir reāli, ka eirozonas ekonomika atveseļosies mērenā tempā, taču aizvien saglabājas vairāki riski, ieskaitot izaugsmes bremzēšanos jaunattīstības tirgos un iespējamo Ukrainas un Krievijas konflikta saasināšanos, atsaucoties uz Eiropas Centrālās bankas priekšsēdētāja vietnieku Vitoru Konstancio, raksta MarketWatch.

Pērnā gada pēdējā ceturksnī reģiona ekonomika auga jau trešo ceturksni pēc kārtas, kaut arī gada griezumā aizvien piedzīvoja kritumu par 0,4%.

«Atveseļošanās aizvien ir mērena,» sacījis ECB pārstāvis, uzsverot, ka riski mazinās. Tomēr bezdarba līmenis eirozonā turas tuvu rekordaugstai atzīmei, un smaga situācija darba tirgū ir Spānijā un Grieķijā.

V. Konstancio izteicis bažas par ļoti zemo inflāciju, kura patlaban ir 0,7%, tādējādi turoties ievērojami zem centrālās bankas oficiāli noteiktā mērķa – 2%. Viņš uzsver, ka aizvien ekonomikai ir neizmantota kapacitāte, un šo starpību visdrīzāk neizdosies aizpildīt līdz 2016.gada beigām vai 2017.gada sākumam.

ECB pārstāvis gan min, ka bankai aizvien ir instrumenti, kas nepieciešami, lai tiktu galā ar iespējamiem satricinājumiem atveseļošanās ceļā, kas ietver arī iespēju izmantot negatīvas procentu likmes vai aktīvu iepirkumus.

«Mums ir situācija, kad inflācija ir ļoti zema. Tie ir ļoti lieli izaicinājumi monetārajai politikai,» uzsvēris V. Konstancio.


Написать комментарий