Brīvdienās lielākie kūlas ugunsgrēki dzēsti Daugavpils novadā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) bija daudz darba.

Laika posmā no šī gada 22.marta plkst.6:30 līdz 24.marta plkst.6:30, VUGD saņēma 174 izsaukumus, paziņoja VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Šembele. Kopumā dzēsti 123 ugunsgrēki, tajā skaitā 69 kūlas ugunsgrēks, veikti 25 glābšanas darbi, bija arī 24 maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos nav cietuši vai bojā gājuši cilvēki.

Lielākie kūlas ugunsgrēki dzēsti Daugavpils novadā: Daugavpils novada Demenes pagastā – 16 hektāri; Daugavpils novada Tabores pagastā – 10 hektāri; Daugavpils novada Kalkūnes pagastā – 7 hektāri; Daugavpils novada Tabores pagastā, Nīcgales pagastā un Biķernieku pagastā – 6 hektāri.

Daugavpils novada Naujenes pagastā dega mežs 7,6 hektāru platībā. Savukārt Rēzeknes novada Rikavas pagastā dega meža jaunaudze 6 hektāru platībā.

Daugavpils novada Vecsalienas pagastā dega sausā zāle 2000m2 un šķūnis 20m2 platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir administratīvi sodāma. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro.

Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas. Kūlas dedzināšana samazina sugu daudzveidību un tā vienkāršojas. 

Pēc speciālistu domām, pērnās zāles dedzināšana nav nepieciešama cilvēkiem, kuri vasaras laikā savu teritoriju uzturējuši kārtībā, laikus pļāvuši zāli. Savukārt, ja cilvēks nerūpējas par savu teritoriju, pavasarī viņš cenšas likvidēt savas nolaidības sekas, dedzinot pērno zāli. VUGD atgādina, ka par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, fiziskajām personām uzliek naudas sodu no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 2900 eiro.
 


Написать комментарий