Nesen atbrīvotajam Hodorkovskim var izvirzīt jaunu apsūdzību

foto: interfax.ru
foto: interfax.ru

Bijušais Krievijas nafta giganta "Yukos" vadītājs Mihails Hodorkovskis, kurš tikai decembrī tika atbrīvots no ieslodzījuma, riskē atkal nokļūt aiz restēm, vēsta portāls utro.ru.

Krievijas valsts domes deputāts Romāns Hudjakovs vērsies prokuratūrā ar lūgumu pārbaudīt vai Hodorkovska nesen Ukrainas galvaspilsētā Kijevā teiktajā runā nav saskatāmas ekstrēmisma pazīmes. Par šādu pārkāpumu Krievijā draud cietumsods ar termiņu līdz trim gadiem.

Pēc deputāta domām Hodorkovska rīcību Ukrainā var uztver kā noziegumu pret valsti, jo runa bija antikrieviska, kas Krievijā tiek uzskatāms par sodāmu pārkāpumu. Hodorkovskis Kijevā uzstājās divreiz – vispirms Eiromaidanā, pēc tam arī Politehniskajā institūtā. Hudjakova neapmierinātību izraisījuši galvenokārt Hodorkovska izteikumi "Krievijas propoganda, kā vienmēr, melo" un "Man pastāstīja un parādīja, ko šeit izdarīja vara. Un tā to izdarīja kopā ar Krievijas varu. Vairāk nekā simts mirušo, vairāk nekā trīs vai pieci tūkstoši ievainoto".

Eksperti gan norāda, ka atšķirībā no citiem Krievijas pilsoņiem, kas uzstājās Eiromaidanā vai pauduši savu attieksmi par Ukrainas krīzi, Hodorkovskis savos izteikumos bija diezgan piesardzīgs.

Jāatgādina, ka 2003.gadā Hodorkovskis tika aizturēts un viņam uzrādītas apsūdzības par krāpniecību un nodokļu nemaksāšanu. Divus gadus vēlāk viņam tika piespriests deviņu gadu cietumsods. 2007.gadā tika uzrādīta vēl viena apsūdzība – par naftas zādzību – un 2010. gadā Hodorkovskim tika piespriesti vēl 13 ar pusi gadu ieslodzījumā. Pērnā gada decembra beigās Krievijas prezidents Vladimirs Putins bijušo naftas magnātu negaidīti apžēloja. Uzreiz pēc atbrīvošanas Hodorkovskis pameta Krieviju.
 


Написать комментарий