Daugavpilī notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīti pasākumi 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 25.martā, Daugavpilī un visā valstī notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltītie pasākumi.

1949.gada 25.martā no Latvijas uz Sibīriju deportēja teju 43 000 iedzīvotāju, kuru vidū bija 13 500 ģimenes un vairāk nekā 10 000 bērnu. No Daugavpils un apkārtnes tika deportētas 412 ģimenes jeb 1 468 cilvēki, tostarp 113 bērni vecumā līdz 7 gadiem.

Saskaņā ar izveidojušos tradīciju, šajā dienā mūsu pilsētnieki pulcējas pie Piemiņas akmens „Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem”, kas atrodas A.Pumpura skvērā.

Otrdien, 25.martā, plkst.11:00 skvērā notiks Atceres brīdis, kurā piedalīsies pilsētas vadības pārstāvji, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki, Daugavpils politiski represēto biedrības pārstāvji, Latviešu kultūras centra pārstāvji u.c.

Plkst.14:00 notiks ceļojošās izstādes „Sāpju un cerību ceļš” atklāšana Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Muzeja darbinieki paziņoja portālam Gorod.lv, ka izstāde ir veltīta Latvijas iedzīvotāju 1941.gada 14.jūnija un 1949.gada 25.marta deportāciju atcerei.

Muzeja apmeklētāji varēs apskatīt sešus stendus ar vēsturiskiem dokumentiem, fotogrāfijām no arhīva, citātiem no vēstulēm, deportēto cilvēku pierakstītas atmiņas. Izstāde būs apskatāma līdz šā gada septembrim.

Kā vēlāk kļuva zināms, Latvijā izsūtāmo sarakstus 13-15.martā apstiprināja apriņķu izpildkomiteju priekšsēdētāji un 17.martā LPSR Ministru padome pieņēma lēmumu „Par kulaku ģimeņu izsūtīšanu no Latvija PSR”. 

Minēto lēmumu parakstīja Latvijas PSR Ministru padomes priekšsēdētājs, rakstnieks Vilis Lācis. Kopumā deportācijās, kuras tika slepeni sauktas par operāciju "Krasta banga", tika izsūtīti vairāk nekā 90 000 Baltijas valstu iedzīvotāju, gandrīz puse no viņiem bija no Latvijas. 
 


Написать комментарий

Komunisti ir visur un genocidē joprojām. Aicinu saprast ka tos kuri viņi izsūtija uz sibīriju ir drošā vietā, bet KOMUNISTI ir savairojušies kā suņi !!! no viena nasigs spešal ir jau 30 gabali !!! un padomjiet ko viņi ir sadarījuši mūsu LATVIJAS VALSTIJ būdami augstos amatos, un arī šodien viņi ir augstos amatos!!!, genocīds turpinās un VDK ir pārņēmuši visas sfēras, viņi ir visur tiesā policijā, proķenē , seputāti, prezidenti, ministri, premjeri ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,tie kas nav VDK komunisti 100%ir īrijā, anglijā un SIBĪRIJĀ. Tie kas aizbēguši, tiem miers, tie kaspalikuši tos gaida pilnīga nabadzība, tādeļ maisu neatver ka lielais vairums ir tieši komunistu pēcteči.........