Lielbritānija: NATO līguma 5.pants vienlīdzīgi darbojas kā Apvienotajā Karalistē tā Baltijā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Visas NATO valstis ir vienotas un Alianses līguma 5.pants attiecināms uz visām NATO dalībvalstīm absolūti vienlīdzīgā mērā, uzsver Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministrs Deivids Lidingtons (David Lidington).

Lidingtons Latvijā uzturas darba vizītē un galvenā sarunu tēma ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, tiekoties šīs nedēļas sākumā, bija aktuālā situācija Ukrainā, attiecības ar Krieviju, kā arī Eiropas Savienības (ES) un NATO vienotā rīcība.

Ministri bija vienisprātis, ka nesen notikušais tā dēvētais «referendums» Krimā un sekojošā Krievijas šī reģiona aneksija ir rupjš starptautisko tiesību pārkāpums, kam pamatoti sekojusi asa starptautiskās sabiedrības reakcija, portālam BNN norāda Ārlietu ministrijā.

Ministrus vienoja kopīga izpratne par nepieciešamību šogad plānotā NATO samita Velsā, Lielbritānijā, darba kārtībā atspoguļot arī jauno situāciju, kas izveidojusies pēc bezprecedenta notikumiem Ukrainā, kad ar spēku tiek mainītas valstu robežas. Ministri uzsvēra arī nepieciešamību pievērst pastiprinātu uzmanību enerģētikas drošības jautājumiem, nepieciešamībai veidot vienotu Eiropas enerģētikas tirgu.

Sarunas laikā Rinkēvičs informēja Lidingtonu par Latvijas gatavošanos prezidentūrai ES Padomē 2015. gadā un plānotajām prezidentūras prioritātēm, tajā skaitā Austrumu partnerības tālāku attīstību. Abi bija vienisprātis, ka Austrumu partnerības ietvaros nepieciešama diferencēta attieksme pret tajā iesaistītajām valstīm.

Ministri pārrunāja arī abu valstu divpusējo sadarbību drošības jomā – Rinkēvičs izteica pateicību par Lielbritānijas lēmumu sniegt papildus atbalstu Baltijas valstu gaisa patrulēšanas misijas nodrošināšanā, norāda ministrijā.

Vizītes ietvaros Lidingtonam bija tikšanās arī ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski.

Lidingtons ieņem Eiropas lietu valsts ministra amatu kopš 2010. gada 14.maija, un šī bija ministra otrā vizīte Latvijā. Lielbritānijas Eiropas lietu ministra iepriekšējā vizīte Latvijā notika 2012. gada 7.martā un 8.martā.

BNN jau rakstīja, ka Lielbritānija, sākot ar šī gada aprīli, nosūtīs vienu iznīcinātāju Typhoon uz Lietuvu, lai atbalstītu gaisa telpas patrulēšanas operāciju Baltijas valstīs. Britu iznīcinātājs papildinās Polijas Gaisa spēku kontingentu, kam plānots pārņemt gaisa telpas patrulēšanu no aprīļa.

Tāpat ziņots, ka Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos 6.marta pēcpusdienā no Lielbritānijas ieradās seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C Eagle, kas pastiprināja NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju.

Tie pievienojās četriem tā paša tipa iznīcinātājiem, kas nodrošina gaisa telpas patrulēšanu kopš gada sākuma, kad šo uzdevumu uz četriem mēnešiem pārņēma ASV Gaisa spēki.


Написать комментарий