ECB varētu rīkoties drosmīgāk, cīnoties ar bīstami zemo inflāciju

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas ir gatavas apsvērt spēcīgāku soļu speršanu, lai nodrošinātos pret bīstami zemo inflāciju, ieskaitot tādas metodes kā negatīvās procentu likmes un aktīvu iepirkumus, raksta MarketWatch.

Šajā nedēļā vairāku ECB pārstāvju paustais viedoklis liecina, ka banka, kurai nākas saskarties ar vājo ekonomiku un spēcīgo valūtu, ir sagatavojusies atkāpties no piesardzīgās pieejas un spert daudz agresīvākus soļus, sekojot kolēģiem ASV, Lielbritānijā un Japānā.

«Mēs neesam izsmēluši savas iespējas manevrēt ar procentu likmēm,» sacījis Somijas Bankas vadītājs Ērki Līkanens. ECB bāzes procentu likme patlaban ir 0,25%, savukārt depozītu likme ir bijusi 0% līmenī jau gandrīz divus gadus. Somijas Bankas vadītājs, jautāts par instrumentiem, kādi vēl ir palikuši ECB rīcībā, informēja, ka vēl iespējams piemērot negatīvu procentu likmi, papildus aizdevumu nodrošināšanu bankām, kā arī aktīvu iepirkumu programmas ieviešanu.

Līdzīgi izteikušies arī citi ECB pārstāvji, piemēram, no Vācijas un Slovākijas centrālās bankas.

Savukārt ECB vadītājs Mario Dragi izteikumos par iespējamo centrālās bankas rīcību bija mazāk konkrēts. Tomēr viņš norādījis, ka banka darīs nepieciešamo, lai nodrošinātu cenu stabilitāti, un uzsvēris, ka ECB rūpīgi pievērš uzmanību eiro kursam.


Написать комментарий