Legālo narkotiku ražošanas industrija ir augstākajā līmenī: aizliegtās vielas Daugavpilī atsavinātajos maisījumos konstatēt neizdodas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņo Valsts policijas Latgales reģionālā pārvalde, saistībā ar legālo narkotiku tirdzniecību Daugavpilī 2013. gadā ir sākti 22 kriminālprocesi, 15 administratīvas lietvedības un ir sastādīti 15 administratīvie protokoli.

2014. gadā (pēc stāvokļa uz 20. martu) jau ir sākti 10 kriminālprocesi, 6 administratīvas lietvedības un ir sastādīti 5 administratīvie protokoli.
Tirdzniecības vietās, kurās tiek pārdoti augu izcelsmes maisījumi, biežāk ir sastopami ekonomiska rakstura pārkāpumi, par kuriem sastāda administratīvos protokolus un uzsāk administratīvas lietvedības.

2013. gadā maisījumu pārdošanas vietās ir veiktas 52 pārbaudes, bet šogad – 26. Dažās dienas notika pat pa 3 pārbaudēm. Atsavināto augu izcelsmes vielu daudzums 2013. gadā pārsniedza kilogramu, bet 2014. gadā jau ir atsavināti vairāk nekā 150 grami. Produkcija tiek atsavināta gan kriminālprocesu ietvaros, gan gadījumos, kad tiek konstatēti ekonomiska rakstura pārkāpumi.

Tomēr, kā ziņo Valsts policija, 2013. un 2014. gada veikto ekspertīžu rezultāti liecina, ka atsavinātajos maisījumos nav konstatētas aizliegtās vielas. Kā zināms, Slimību kontroles un profilakses centrs periodiski ievieš noteiktu psihotropo vielu aizliegumu, tomēr maisījumu ražotāji atrod ceļus un prasmes iekļaut maisījumos tādas vielas, kuras noteiktā laika periodā nav aizliegtas. Tā rezultātā legālās narkotikas joprojām ir pieprasītas, un tās turpina bojāt bērnu un pusaudžu veselību un dzīvi.

Kā atzīmē Valsts policija, gadījumā, ja maisījumos konstatē narkotiskās vai psihotropās vielas, pārdevēju vai pircēju var saukt pie kriminālatbildības, kura paredzēta Krimināllikuma 253. un 2531. pantā. Šie panti paredz cietumsodu līdz 15 gadiem.

Laikā, kad „spaisi” ir legāli, labākais cīņas līdzeklis ar tiem ir kriminālatbildības ieviešana tirgotājiem. Šo viedokli atbalsta arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Atbilstošus Krimināllikuma grozījumus Saeima izskatīs ceturtdien otrajā lasījumā.
  


Написать комментарий