Skatīs pirmo daudzmiljonu civilprasību Zolitūdes lietā

foto: rus.delfi.lv
foto: rus.delfi.lv

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien sanāks uz sēdi, lai pēc būtības mēģinātu sākt skatīt pirmo no daudzmiljonu eiro civilprasībām, kas par morālā kaitējuma atlīdzināšanu iesniegtas tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas lietā, liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamā informācija.

Ceturtdien tiesnese Ilze Ošiņa paredzējusi sākt skatīt trīs pieteicēju - Edgara Čerņenoka, Valērijas Valentīnas Mizulas un Oksanas Vilsones prasību pret SIA „Maxima Latvija", būvkompāniju "Re&Re", SIA „Homburg Zolitūde", SIA „Tineo" un Rīgas domi, prasot atlīdzināt morālo kaitējumu un atzīt atbildētāju rīcības prettiesiskumu.

Kopumā pēc pērnā gada novembrī notikušās traģēdijas Zolitūdē, kad zem lielveikala "Maxima" gruvešiem dzīvību zaudēja 54 cilvēki, vairākās Latvijas tiesās tika iesniegtas vairākas prasības par kopumā 350 miljonu eiro piedziņu. Pieteikumi tika iesniegti Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, Rīgas rajona tiesā, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā un Talsu rajona tiesā.

Prasībās ir septiņi atbildētāji - SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitude", SIA "Tineo", Rīgas dome, arhitektu firma "Kubs" un SIA "HND Grupa". Prasība pret Rīgas domi tiek celta tādā apmērā, kā tas noteikts Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu likuma 14.panta trešajā daļā, proti, 28 457 eiro apmērā, jo ar prasību tās iesniedzēji nevis vēlas sodīt nodokļu maksātājus, bet gan konkrētas juridiskas personas.

Prasību iesniedzēji norādīja, ka gadījumā, ja pilnībā tiks apmierinātas šīs prasības un par labu prasītājiem tiks piedzīta visa summa, tad 90% no šīs summas jeb 315 miljonus eiro prasītāji ziedos labdarībai Latvijas bērniem, ugunsdzēsējiem, policistiem, mediķiem, skolotājiem, pensionāriem un arī citiem, kuri rūpējas par drošu, taisnīgu un godīgu Latviju.

Rīgas rajona tiesas tiesnese Irina Augustāne 2015.gada 17.martā plkst. 11 paredzējusi izskatīt Larisas Tihonovas prasību pret SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitūde", SIA "Tineo", arhitektu firmu "Kubs", SIA "HND Grupa" un Rīgas domi.

Šī prasība celta par atbildētāju prettiesisku bezdarbību, nenodrošinot cilvēka dzīvībai un veselībai atbilstošu vidi būvniecības un telpu ekspluatācijas procesā, kas noveda pie smagām sekām un atlīdzības par morālo kaitējumu piedziņu.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, kurā arī iesniegta viena no prasībām saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, lietas izskatīšanas datumu vēl nav noteikusi.

Pērn 21.novembrī iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.


Написать комментарий