Obama: Krievija ar laiku sapratīs, ka ar brutālu spēku nevar uzvarēt

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Krievija ar laiku apjautīs, ka ar "brutālu spēku" nevar uzvarēt, trešdien Briselē paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, aicinot Rietumus būt vienotiem reakcijā uz Krievijas iebrukumu Krimā.

"Ar laiku, kamēr vien mēs paliksim vienoti, Krievijas tauta apjautīs, ka viņi nevar iegūt drošību, labklājību un kāroto statusu, izmantojot brutālu spēku. Un tādēļ šajā krīzē mēs būtisku spiedienu pret Krieviju apvienosim ar diplomātijai atvērtām durvīm," norādīja ASV prezidents.

Briselē uzrunājot ap 2000 cilvēku, tostarp Beļģijas karali un karalieni, augstais viesis norādīja, ka Krievijas rīcība metusi izaicinājumu "patiesībai, kas vien pirms dažām nedēļām šķita pašsaprotama", proti, ka starptautiskajām tiesībām ir nozīme, ka nevar pārvilkt robežas, ka cilvēkiem pašiem jālemj par savu nākotni, ziņo LETA-AFP.

Kā norādīja Obama - lai gan Rietumus Krievijas rīcība Ukrainā nav tieši ietekmējusi, "vienaldzība nozīmētu ignorēt mācības, kuras pierakstītas šī kontinenta kapsētās".

Komentējot krīzi Ukrainā, ASV prezidents uzsvēra, ka "mēs nenokļūstam jaunā Aukstajā karā".

"Savienotās Valstis un NATO necenšas izraisīt konfliktu ar Krieviju," sacīja Obama, vienlaikus solot, ka NATO izpildīs savu "viens par visiem "pienākumu aizsargāt alianses dalībvalstu suverenitāti.

"NATO valstis nekad nav vienas," uzsvēra Obama, atgādinot, ka pastiprinātas gaisa patruļas Baltijas valstu gaisa telpā, kā arī pastiprināta militārā klātbūtne Polijā. "Un mēs esam gatavi darīt vairāk."

Atgādinām, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Krievijas parlaments pagājušajā nedēļā ratificēja "līgumu" par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas uzņemšanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.


Написать комментарий