Saeima lems par stingrākām prasībām kredītdevējiem

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Lai noteiktu stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju, Saeima ceturtdien, 27.martā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Turpmāk kredīta devējam būs pienākums pieprasīt, iegūt un izvērtēt informāciju par patērētāja ienākumiem un izdevumiem, kā arī personai piešķirt kredītu tikai pēc pārliecināšanās par patērētāja spēju nomaksāt kredītu, paredz grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Tāpat deputāti konceptuāli vērtēs arī likumprojektu, kas paredz papildināt Satversmi ar preambulu jeb ievaddaļu. Valsts pamatlikumā paredzēts norādīt Latvijas valsts mērķus un valstiskuma vēsturiskās attīstības nozīmīgākos punktus, kā arī galvenās vērtības, uz kurām balstās Latvijas valsts un sabiedrība, portālu BNN informē Saeimas Preses dienests.

Savukārt otrajā lasījumā Saeima skatīs izmaiņas Krimināllikumā, kas cita starpā paredz ieviest kriminālatbildību personām, kas izmantojušas nepilngadīgu prostitūtu pakalpojumus. Kriminālatbildība paredzēta arī par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latvijas Republiku īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai rupju trivializēšanu. Lai spertu nākamo soli tā dēvēto «legālo narkotiku» apkarošanā, paredzēts ar brīvības atņemšanu sodīt arī personas, kas pārkāpušas jaunu psihoaktīvu vielu aprites aizliegumu.

Tāpat Saeimas sēdes darba kārtībā ir grozījumi Saeimas kārtības rullī otrajā lasījumā. Tie paredz Saeimā izveidot Ilgtspējīgas attīstības komisiju, kā arī pienākumu Valsts kontrolei reizi gadā nākt klajā ar ziņojumu parlamentam par savu darbu.

Saeima trešajā lasījumā skatīs arī grozījumus Valsts civildienesta likumā. Lai pilnveidotu valsts pārvaldes iestāžu vadītāju atlases procedūru, plānots noteikt pienākumu Valsts kancelejai organizēt centralizētu ierēdņu atlases konkursu.

Lai iedzīvotājiem pavērtu plašākas iespējas šķirot elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumus, Saeima galīgajā lasījumā kā steidzamus skatīs grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā.

Tāpat Saeima konceptuāli vērtēs jauno Brīvprātīgā darba likumu. Tā mērķis ir sekmēt brīvprātīgā darba veikšanu un sabiedrības līdzdalību sociālo, politisko, ekonomisko, veselības, izglītības, kultūras, sporta, sabiedrības integrācijas un citu sabiedriski derīgu procesu veicināšanā.

Saeima lems par konceptuālu atbalstu arī grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kas paredz noteikt, ka uzņēmējiem, kuri pretendē uz valsts iepirkumiem, jābūt nomaksātiem visiem nodokļiem.

Saeimas darba kārtībā ir arī jautājumi par vairāku likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, tostarp Juridiskās komisijas sagatavotie grozījumi Krimināllikumā. Tie paredz palielināt atbildību par pārkāpumiem, kas radījuši smagas sekas, vairākiem cilvēkiem ejot bojā.

Saeimas 27.marta sēdes darba kārtībā kopumā ir 31 jautājums.


Написать комментарий