Rēzekne: Jauna sadarbība kultūras jomā

foto: Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs
foto: Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs

20.martā Norvēģijas pilsētā Tromso pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” un Madonas bērnu un jauniešu centra pārstāvji tikās ar profesionālā skatuves mākslinieku tīkla „RadArt” dalībniekiem Norvēģijā.

Sadarbības veidošanas brauciens tika organizēts Eiropas Ekonomikas Zonas (EEZ) finanšu instrumenta projektu programmas ietvaros. Tikšanās laikā pārstāvji iepazina partneru darbības jomu, aktivitātes un apsprieda nākotnes sadarbības iespējas.

Norvēģijas partneri bija parūpējušies par viesiem, un varējām apmeklēt dažādas kultūras iestādes pilsētā, pilsētas teātrus, iepazīties ar citām kultūras un jauniešu organizācijām, kā arī klātienē novērtēt Hålogaland Teātra dejas uzvedumu „Mannen som stoppa hurtigruta”. Šis teātris ir pirmais profesionālais teātris Ziemeļnorvēģijā, kas savā darbībā uzsver Ziemeļnorvēģijas kultūras un valodas iezīmes, kā arī nodrošina skatuves mākslas piedāvājuma klāstu reģionā. Uzveduma režisori un aktieri ir biedrības „RadArt” pārstāvji.

Profesionālo skatuves mākslinieku tīklā „RadArt” ietilpst vairāk kā astoņdesmit dažādu skatuves mākslas jomu pārstāvji, kas aktīvi sadarbojas ar pašvaldību, vietējām organizācijām un amatierteātri, veiksmīgi apvienojot resursus un organizējot pasākumus. Organizācijas biedri vada apmācības, rīko radošās meistarklases un uzstājas reģionālā un valstiskā līmenī, tostarp jau četrus gadus sekmīgi organizē teātru festivālu „Varscenefest”, kas ir guvis popularitāti, jo savā programmā apvieno gan plašu profesionālu skatuves mākslas uzvedumu kopumu, gan dažāda vecuma grupu mērķauditorijas un nodrošina skatuves mākslas jomu atpazīstamību.

EEZ finanšu instrumenta projektu programma paredz projektu iesniegšanu divās kārtās. Sadarbības brauciena laikā kopā ar partneriem no Madonas un Norvēģijas tika sagatavots projekta pieteikums iesniegšanai 2.kārtā, kā arī ar „RadArt” biedrību noslēgta vienošanās par jauna projekta pieteikuma veidošanu „ERASMUS+” programmā - stratēģiskā partnerība. Pagājušā gada nogalē aģentūra „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” sadarbībā ar Norvēģijas partneriem iesniedza projekta pieteikumu "Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada perioda programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" neliela apjoma grantu shēmas "Kultūras apmaiņa" atklāta konkursa ietvaros. Projekta galvenais mērķis ir veidot pieredzes apmaiņu starp abu pilsētu teātriem, veicināt starptautisku kultūras produktu un teātra tradīciju apmaiņu.

Prieks un gandarījums par organizāciju atvērtību komunikācijai, ne velti šajā braucienā iezīmējās arī citas jomas, kurās Rēzeknes un Tromso pilsētas varētu turpināt pieredzes apmaiņu un aktīvu sadarbību.

 



Написать комментарий