Daugavpils novada skolēniem piedāvā piedalīties konkursā par krāšņāko Augšdaugavas mustura izveidošanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jau 2011. gada pavasarī Naujenes novadpētniecības muzejs piedāvāja kopējiem spēkiem izveidot vislielāko Augšdaugavas musturdeķi Latvijā, bet, iespējams, arī pasaulē.

Turklāt to sāka darināt Naujenes pagasta meistares, bet vēlāk viņām varēja pievienoties visi interesenti – tādējādi uz šodienu deķa garums sastāda 70 metrus, ko izdevās panākt ar 2 282 cilvēku no visas Latvijas palīdzību.

Kā ziņo Daugavpils novada municipālais portāls, 2014. gadā lielais Augšdaugavas musturdeķis kļuva par vienu no tautas daiļrades festivāla „Augšdaugava” simboliem, jo par pasākuma vadmotīvu kļuva latviešu tautas ornamenti un musturi. Tādēļ visus Daugavpils novada mācību iestāžu skolēnus, viņu vecākus, kā arī vecmāmiņas un vectētiņus aicina piedalīties konkursā „Krāšņākais Augšdaugavas musturs”, kurš notiks no šī gada 24. marta līdz 16. maijam.

Lai atstātu savus nospiedumus Daugavpils novada un Naujenes novadpētniecības muzeja vēsturē, ar jānoada vai jānotamborē 10x10 cm vai 20x20 cm liels deķa gabaliņš. Turklāt diegi var būt jebkurā krāsā, tiem var būt dažāds biezums un faktūra.

Konkursa dalībnieki savus darbus var atnest uz Naujenes novadpētniecības muzeju (Skolas ielā 1, Naujenes ciemats), Daugavpils novada Kultūras centru (Dobeles ielā 30, 2. stāvs, Daugavpils) vai Daugavpils novada domi (Rīgas ielā 1, 3. stāvs, Daugavpils novada kultūras mantojuma nodaļa).

Atzīmēsim, ka konkursa uzvarētāji par savu darbu saņems dzimšanas dienas dāvanu – individuālu ekskursiju pa Naujenes novadpētniecības muzeju; ekskursiju uz vecticībnieku ciemu Slutiški; bezmaksas Naujenes novadpētniecības muzeja apmeklējumus visa gada garumā.

Pasākuma organizatori apgalvo, ka visi konkursa periodā izveidotie musturi 25. maijā rotās tautas daiļrades festivāla norises vietu.

Atgādināsim, ka šīs akcijas mērķis ir izveidot vislielāko musturdeķi Latvijā, kuru  varētu nostiept no viena Daugavas krasta līdz otram, iesaistot šīs segas veidošanā pēc iespējas vairāk cilvēku un iekļūstot Ginesa rekordu grāmatā.      


Написать комментарий