Lappuķe: Emigrācija ir dabisks process, tās nebija vien Padomju Savienībā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pēdējā laikā aizbraukušo cilvēku pārsvars par tiem, kas atgriezušies, samazinās. Krīzes gados starpība starp aizbraukušajiem un atbraukušajiem sasniedza pat 40 000, bet tagad tie ir aptuveni 10 000, LTV raidījumam Rīta Panorāma atzina Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Rolands Lappuķe.


Viņš atzīmēja, ka reemigrācijas priekšnoteikumi nav matemātisks vienādojums, un, lai gan ekonomiskā situācija ir svarīga, taču tas nav vienīgais faktors, svarīga ir arī drošības sajūta, ģimenes drošības sajūta, laba skola bērniem.

Lappuķe arī skaidroja, ka arī reemgrācijas plāna veiksmi vai neveiksmi nevar mērīt tikai matemātiski, jo ir skaidrs, ka Latvijā neizdosies izveidot 90 000 jaunu labi apmaksātu darbavietu, lai atgrieztos visi peļņā aizbraukušie.

Viņaprāt, ir jāstrādā ar tiem, kas vēlas atgriezties, jāpalīdz viņiem, jāsaprot, kādas ir viņu  vajadzības, «jāstrādā ar  cilvēkiem, nevis ar masu».

Turklāt, pēc Lappuķa domām, emigrācija ir dabisks process, emigrācijas nebija vien Padomju Savienībā, kad bija slēgtas robežas.


Написать комментарий