Rietumi pieprasa no Ukrainas varas izbeigt radikālismu

foto: thekievtimes.ua
foto: thekievtimes.ua

Triju ES dalībvalstu ārlietu ministri aicināja Ukrainas valdību norobežoties no radikālām organizācijām. Par to tiek teikts kopējā Polijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministru paziņojumā par stāvokli Ukrainā.

Eiropas ministru paziņojumā teikts, ka 21. februāra opozīcijas un ceturtā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča vienošanās tika parakstīta Eiropas Savienības pārstāvju klātbūtnē. Tādēļ ES domā, ka Ukrainai jāatgriežas pie šī dokumenta pamatprincipiem un nosacījumiem.
Ārlietu ministri atzīmēja, ka Ukrainas atgriešanās pie 21. februāra Vienošanās principiem padarītu par iespējamu pilnā mērā īstenot dzīvē Asociācijas vienošanos ar ES, – ziņo thekievtimes.ua.

ES ir ieinteresēta, lai Ukrainā notiktu Konstitūcijas reformas. 25. maija prezidenta vēlēšanām jābūt atklātām, caurspīdīgām, godīgām, un tās rūpīgi jāsagatavo.

Trīs Eiropas ārlietu ministri aicina Kijevu uzsākt pārrunas ar visiem Ukrainas apgabaliem, nodrošināt reģionu pārstāvniecību valdībā un visu valsts varas orgānu caurspīdību.

„Mēs īpaši uzstājam, – teikts ministru paziņojumā, – uz Kijevas varas norobežošanos no nevalstiskiem militāriem formējumiem, radikālo ekstrēmistisko grupējumu atbruņošanu un tiesībsargājošo orgānu monopola atjaunošanu spēka metožu izmantošanā, lai nodrošinātu kārtību”, – teikts Eiropas ārlietu ministru paziņojumā.

Atgādināsim, ka 2014. gada 21. februārī opozīcijas pārstāvji starptautisko novērotāju klātbūtnē parakstīja ar Viktoru Janukoviču Vienošanos par Eiromaidana un varas pretestības pārtraukšanu. Vienošanās paredzēja atgriešanos pie 2004. gada Konstitūcijas, darbību pārtraukšanu pret mītiņa dalībniekiem un pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas.

Tomēr nākamajā dienā pēc Vienošanās parakstīšanas Augstākā Rada atcēla Janukoviču no prezidenta posteņa, kas noveda pie pilnas Ukrainas varas nomaiņas.    

 


Написать комментарий