Daugavpilī noslēdzās tuberkulozes profilakses nedēļa, bet konsultācijas var saņemt jebkurā laikā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aizvadītajā nedēļa astoņās Latvijas pilsētās, arī Daugavpilī, norisinājās tuberkulozes novēršanai veltīti pasākumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.

Portāls Gorod.lv griezās pie Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes veselības veicināšanas koordinatora Ruslana Bespjatija pēc komentāriem par to, cik aktīvi bērndārznieku vecāki, skolēni un viņu vecāki izmantoja iespēju saņemt konsultāciju par tuberkulozi un vai skolās notika ieplānotas tematiskas klases stundas.

R.Bespjatijs pastāstīja, ka aizvadītajā nedēļā skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs bija iespēja saņemt konsultācijas, bet Izglītības pārvaldē notika seminārs skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu medmāsām. Tuberkulozes jautājums tika aktualizēts pēc Veselības ministrijas iniciatīvas, izglītības iestādēm tika nosūtīta informācija par šo slimību, izglītības iestāžu uzdevums bija sniegt informāciju skolēniem un viņu vecākiem. Par klases stundām, kuras tiktu veltītas šai slimībai, R.Bespjatijam neesot ziņojuši.

Veselības veicināšanas koordinators paziņoja, ka skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu medmāsas daudz uzmanības velta dažādām slimībām un infekcijām, to novēršanai un profilaksei. Aizvadītajā nedēļa tika aktualizēts tieši tuberkulozes jautājums.

Ja pilsētas skolēnu un bērnudārzu audzēkņu vecāki bija informēti par iespēju saņemt konsultāciju, viņi varēja griezties pēc informācijas par šo slimību un tās novēršanu, uzzināt, pie kā jāgriežas, ja bērniem vai pieaugušiem rodas problēmas ar plaušām. R.Bespjatijs atzīmēja, ka vecāki, kuriem nebija zināms par šādu iespēju, jebkurā laikā var griezties pie izglītības iestādes medmāsas un saņemt nepieciešamo informāciju.

„Daugavpilī slimo ar tuberkulozi, tādēļ cilvēkam jāzina par iespējamiem riskiem un to, kā izvairīties no inficēšanas. Nepieciešams potēties, un, ja cilvēks ir riska grupā (piemēram, kāds no viņa tuviniekiem bija saslimis vai viņš kontaktējās ar slimnieku), tas jāņem vērā. Galvenais ir ievērot personīgo higiēnu, tas jāzina katram no mums. Viens no iemesliem, kas sekmē tuberkulozes izplatību, ir bezdarbs, arodapskates neveikšana. Savukārt bērni nedrīkst kontaktēties ar slimniekiem. Informācija par tuberkulozi pieejama pie speciālistiem, skolēnu vecāki to var saņemt pie izglītības iestādes medmāsas”, atzīmēja R.Bespjatijs.
 


Написать комментарий