Kļūda Obamas runā par Kosovas atdalīšanu pārsteidz visu pasauli

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Savā nesenajā runā Briselē ASV prezidents Baraks Obama paziņoja: "Kosova atdalījās no Serbijas tikai pēc tam, kad tur tika noorganizēts referendums - starptautisko tiesību ietvaros un Kosovas kaimiņu un ANO ciešā sadarbībā."

Šai kļūdai pievērsa uzmanību daudzi – Serbijā, Krievijā, ieskaitot Krimu, un arī ASV, tāpēc tika uzdots jautājums, vai Obamas administrācija grasās labot šo kļūdu.

Krievijas Ārlietu ministrijā, komentējot šo tēmu, sacīts, ka "nekāda plebiscīta, vēl jo vairāk saskaņota ar starptautisko sabiedrību, saistībā ar Kosovas neatkarību nebija".

Vēlāk gan Vašingtona laboja Obamas kļūdu, tiesa gan to atklāti neatdzīstot.

"Saistībā ar Kosovu mūsu prezidents runāja par unikālu situāciju, kurā neatkarība kļuva par rezultātu ilggadējās pārrunās un sadarbībā, kurā līdera loma bija starptautiskajai sabiedrībai, " tā atbildēja ASV administrācijas pārstāve rakstiskā atbildē uz "ITAR-TASS" jautājumu.

"ANO Drošības padomes rezolūcija 1244 noteica Kosovai īpašu tiesību režīmu, kuru administratīvi uzrauga ANO un izveidoja politisko procesu, lai noteiktu Kosovas statusus nākotnē, iekļaujot iespēju par neatkarību. Atšķirībā no Krimas tur bija leģitīms, demokrātisks process ANO administratīvajā uzraudzībā, kas ietvēra brīvu un taisnīgu balsošanu."

Krievijas mediji uzver, ka administrācijas pārstāves teiktais ir tulkots precīzi, nepieminot referendumu Kosovā, jo tur tā nebija.
 


Написать комментарий