Aizvadīta trešā siltākā marta dekāde

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pirmais pavasara mēnesis Latvijā ir noslēdzies ar lielākoties siltu laiku. Ar vidējo gaisa temperatūru +5,2ºC, kas ir 4,7 grādus virs normas, šī ir bijusi trešā siltākā marta trešā dekāde, BNN informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Par 2,2 grādiem siltāks kā šogad laiks ir bijis vissiltākajā – 2007.gada marta trešajā dekādē, bet visaukstākās marta pēdējās 11 dienas ir bijušas 1952.gadā, kad perioda vidējā gaisa temperatūra bija -11,6ºC. Arī  pagājušajā  gadā  šajā  laikā  Latvijā  valdīja  sals un sniegs, tad vidējā gaisa temperatūra bija -4,6ºC.

Šogad laikā no 21. līdz 30. martam diennakts vidējā gaisa temperatūra visā Latvijā bija virs normas. Atsevišķās dienās termometra stabiņš vietām pakāpās arī līdz pavisam patīkamiem +16…+18 grādiem. 21., 23. un 27.martā vietām tika uzstādīti jauni konkrētās diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Latvijā ienākot vēsākām gaisa masām, dekādes beigās temperatūra pazeminājās, 31.martā austrumu rajonos noslīdot arī zem normas. Naktīs temperatūra teritorijas lielākajā daļā bija zem nulles, viszemāko dekādē vērtību sasniedzot 31.martā Ainažos: -6,5ºC.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 1,5 reizes augstāks par normu ar teritoriālajām svārstībām no 250-290% no normas Kurzemes dienvidrietumos līdz tikai 40-70% Latgalē. Praktiski viss dekādes nokrišņu daudzums izkrita tās pirmajās sešās dienās. No 23. līdz 25.martam vietām tas diennaktī pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu. Turpretī dekādes otrā puse visā Latvijā bija sausa ar nelieliem lokāliem nokrišņiem tikai 31.martā.

Siltā laika un lietus iespaidā 21.martā visā Latvijā izzuda jau tā niecīgā sniega sega. Pašās dekādes beigās uz īsu brīdi balta kļuva Alūksnes augstiene.

Visstiprākais vējš šajā dekādē bija 21.martā, brāzmās Kurzemē sasniedzot 18-22, pārējā teritorijā 15-18 m/s. Vēlreiz līdz vētrainam vējš pastiprinājās 25.martā, brāzmās piekrastes rajonos un arī Kurzemes vidienē sasniedzot 18-20 m/s.


Написать комментарий