Kultūrkapitāla fonds ir izdalījis Daugavpils muzejam līdzekļus izstādes par deportāciju izveidošanai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs no Valsts kultūrkapitāla fonda ir saņēmis finansējumu projektam „ Latvijas iedzīvotāju Latvijas iedzīvotāju 1941. gada 14. jūnija un 1949. gada 25. marta deportāciju atcerei veltīta ceļojošā izstāde „Sāpju un cerību ceļš”.

Projekta realizācijas summa sastādīs 300 eiro, no kuriem puse tiks izmantota izstādes maketa dizaina autora darba samaksai, bet otrā puse – divu stendu izveidošanai. Domes Finanšu komitejas deputāti atļāva muzejam pieņemt līdzekļus projekta realizācijai, iekļaujot tos iestādes budžetā.

Kā portālam Gorod.lv iepriekš stāstīja muzeja speciāliste Ineta Kuļša, izstādes veidošanas gaitā muzeja darbinieki speciāli centās akcentēt uzmanību vispirms uz cilvēku emocijām, kuri neapzināti kļuva par to seno notikumu lieciniekiem un dalībniekiem. Atmiņas, vēstuļu citāti, muzeja fondu fotogrāfijas, kuras līdz šim brīdim nebija pieejamas plašai publikai. Viens izstādes stends ir veltīts bijušo izsūtīto fotogrāfijām pirms izsūtīšanas uz Sibīriju, tās laikā un pēc atgriešanās mājās.

Pēc muzeju darbinieku vārdiem tieši emocionālais aspekts ir galvenais šajā izstādē, jo deportācija ietekmēja cilvēku likteņus neatkarīgi no sociālā statusa, stāvokļa un ticības. Otrā stendā – cilvēku vārdi un fotogrāfijas, kuri sastāda Daugavpils vēstures daļu – Meletijs Kallistratovs, Jānis Volonts, Andrejs Švirksts un Hermanis Buks, kuri bija nonākuši sistēmas dzirnavās.  

 


Написать комментарий