ASV brīdina Ķīnu, lai nemēģina Austrumāzijā atkārtot Krimas scenāriju

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Saistībā ar Ķīnas kuģu izvietošanu ap Skarboro rifu Dienvidķīnas jūrā augsta ranga Amerikas Savienoto Valstu (ASV) diplomāts norādījis, ka Ķīnai nevajadzētu šaubīties par ASV apņēmību aizsargāt sabiedrotos un veikt ekonomiskus pretpasākumus, ja tā mēģinātu teritoriālo strīdu risināt pēc Krimas scenārija.

Potenciāli energoresursiem bagāto teritoriju Dienvidķīnas jūrā ap Skarboro rifu par savu uzskata Filipīnas, bet Ķīna ap to izvietojusi lielu skaitu kuģu, neļaujot teritorijai piekļūt.

«Mērķis ir izdarīt lielāku spiedienu uz Ķīnu, lai tā arī turpmāk sarežģījumus risinātu miermīlīgā ceļā,» 3.aprīlī ASV senātam sacījis valsts sekretāra vietnieks Austrumāzijas jautājumos Daniels Rasels (Daniel Russel).

Kaut arī Vašingtona solījusi pildīt savas saistības, tostarp aizsardzības līgumus ar Filipīnām, Japānu un Dienvidkoreju, Rasels sacījis, ka neesot nekāda pamata tam, lai teritoriālos strīdus nevarētu atrisināt bez militāra spēka lietošanas.

Kā raksta Reuters, papildus pretenzijām uz Skarboro rifu Ķīna Āzijā iesaistīta arī teritoriālos strīdos ar Vjetnamu, Malaiziju, Bruneju un Taivānu, kurus visus vieno iespēja iegūt vērtīgus energoresursus.


Написать комментарий