Nozagtajos deputātu datoros slepena informācija nav glabāta

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Nozagtajos Saeimas Prezidija locekļu datoros slepena vai valsts noslēpumu saturoša informācija netika glabāta, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs (SC).

Saeimas priekšsēdētājas biedrs skaidroja, ka nozagto datoru vienīgā funkcija bija Prezidija locekļiem sniegt Saeimas sēdes laikā aktuālo informāciju. Šie datori netika izmantoti privātām lietām, un tiem nebija pieejas pie interneta, lai nodrošinātos pret hakeru uzbrukumiem.

Portatīvajos datoros neglabājās nedz slepena, nedz valsts noslēpumu saturoša informācija, sacīja deputāts.

Klementjevs norādīja, ka no Saeimas priekšsēdētājas biedra, sekretāra un sekretāra biedra darba galdiem parlamenta sēžu zālē trīs portatīvie datori nozagti tika pirms vairākām nedēļām un par šo situāciju pēc vēršanās Valsts policijā (VP) ir ierosināts kriminālprocess.

Politiķis skaidroja, ka Saeimas sēžu zāle parasti ir aizslēgta un ka parlamentā ir kārtība, pēc kuras Saeimas darbiniekiem vai deputātiem ir tiesības saņemt zāles atslēgtu, norādot telpas izmantošanas iemeslu. Līdz ar to ir zināms, kas un kurā brīdī tur atrodas, un šī informācija ir nodota VP.

Klementjevs prognozēja, ka turpmāk varētu tikt noteikti stingrāki nosacījumi tam, kādā veidā personas varēs uzturēties Saeimā. Piemēram, ekskursiju dalībniekus turpmāk varētu pavadīt policists. Taču par visām izmaiņām vēl būs jālemj. Pašlaik notiek arī Saeimas iekšējā dienesta izmeklēšana, kuru vada Saeimas kancelejas direktors Māris Steins.

Vaicāts, kas ir atbildīgs par drošību Saeimā, Klementjevs atbildēja, ka atbildība par parlamentā notiekošo ir Saeimas kancelejas direktoram, kuram arī bija uzdots rakstīt paskaidrojumu. Gan Steins, gan Klementjevs nekomentēja, vai vieta, kur atradās datori, tiek pastāvīgi novērota ar videokamerām.

Steins nekomentēja arī jautājumu par to, vai zādzība ir notikusi, norādot, ka viņam atbildēt liedz Krimināllikuma 304.pants. Tajā ir paredzēts sods par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas līdz šā procesa pabeigšanai, ja to izdarījusi persona, kura ir bijusi brīdināta par attiecīgo ziņu neizpaušanu.

No Saeimas priekšsēdētājas biedra, sekretāra un sekretāra biedra darba galdiem sēžu zālē nozagti trīs portatīvie datori - garnadzis aiznesis prezidija locekļu Klementjeva, Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) un Jāņa Vucāna (ZZS) datorus. Zaglis nav paņēmis Ineses Lībiņas-Egneres (RP) klēpjdatoru. Arī Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) dators nav aiztikts, jo vienīgais ir speciāli ievietots darba galdā.

Ikdienā plenārsēžu zāle stāv tukša, tādēļ pagaidām nav īstas skaidrības, kurš vainojams zādzībā. Nekādi bojājumi zālē nav konstatēti, līdz ar to nevar uzskatīt, ka būtu notikusi ielaušanās.

Datori bijuši jau nolietoti, un tagad vietā sagādāti jauni.
 


Написать комментарий