Saulainākās vietas Latvijā un Eiropā vasaras sezonā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Eiropas mērogā vismazākais mākoņu daudzums (10-60%) vasarās novērojams Vidusjūras piekrastē, savukārt Britu salās, kā arī Skandināvijas ziemeļrietumos arī vasarās debesis bieži ir mākoņainas, un vidēji 60-90% klātas ar mākoņiem.

Arī Latvijā situācija nav slikta, un pie mums, salīdzinot ar, piemēram, Vāciju, Beļģiju un Nīderlandi, mākoņu daudzums vasaras laikā ir ievērojami mazāks. Vidējais mākoņu daudzums Latvijā vasarā ir no 55% piekrastes rajonos līdz 60-62% augstieņu rajonos. Palielināts mākoņu daudzums ir novērojams arī dažviet virs sekliem piekrastes ūdeņiem.Mākoņu daudzums tieši ietekmē to, cik daudz saules gaismas nonāk līdz zemes virsmai, tādējādi globālās saules radiācijas vērtību teritoriālā izplatība ir saistīta ar mākoņainuma izplatību. Globālās radiācijas vērtības izsaka radiācijas daudzumu, kas sasniedz zemes virsmu gan tiešās, no saules nākošās radiācijas, gan arī izkliedētās un no mākoņiem atstarotās radiācijas veidā.

Visaugstākās globālās radiācijas vērtības vasaras laikā Eiropā ir novērojamas Vidusjūras reģionā, kur tā sasniedz 250-350 W/m2, bet paaugstinātā mākoņainuma dēļ dažviet Eiropas ziemeļrietumos nepārsniedz pat 150-200 W/m2.

Latvijā vidējā saules radiācijas intensitāte vasarā ir 200-230 W/m2. Vasaras sezonā saules radiācijas vērtības zemākas ir Kurzemes un Austrumlatvijas augstieņu apgabalos, kur ir labvēlīgi apstākļi biežākai konvektīvo mākoņu attīstībai, savukārt vissaulainākās vietas ar augstākajām globālās saules radiācijas vērtībām ir atrodamas Baltijas jūras piekrastē.

Saules spīdēšanas apmērus var izteikt ne tikai izmantojot saules radiācijas intensitāti, bet arī saņemto dienas gaismas daudzumu. Dienas gaisma, kas izteikta kiloluksos, ietver gan tiešo saules gaismu, gan arī izkliedēto no debesīm nākošo apgaismojumu, kā arī no zemes virsmas un objektiem atstaroto gaismas daudzumu. Arī saņemto dienas gaismas daudzumu ietekmē mākoņainums, līdz ar to vidēji vasarā visvairāk dienas gaismas saņem Vidusjūras reģiona valstis (30-40 kLux), savukārt vismazāk – 18 līdz 24 kLux – dienas gaismas saņem Eiropas ziemeļrietumu apgabali. Savukārt Latvijā vidējais dienas gaismas daudzums vasarā sasniedz 22-27 kLux.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs uzsver, ka atšķirībā no ierastajiem klimatiskajiem aprakstiem, kas sagatavoti, balstoties uz zemes novērojumu staciju informāciju, šis apskats ir sagatavots, izmantojot satelītu novērojumus, kas ļauj saskatīt pat ļoti lokālas meteoroloģisko parametru vērtību izplatību īpatnības.


Написать комментарий