Sprūds: Krievijā ir cilvēki, kuri vēlās PSRS atjaunošanu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Krievijas Valsts domes deputātu iniciatīva veikt pārbaudi par notikumiem, kas noveda pie PSRS sabrukuma, kā arī krimināllietas ierosināšana pret pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu ir pilnīgi absurda un liek domāt, ka Krievijā ir cilvēki, kuri grib atjaunot Padomju Savienību, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja politologs, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Viņš norādīja, ka tas tikai parāda to, cik Krievijā patlaban ir saspringta situācija.

"Protams, pagātne ir jāatceras, jāciena un nevajag aizmirst, bet nevar dzīvot pagātnē un visu laiku viņu grozīt, futbolēt, runāt par krimināllietām. Protams, noziegumi pret cilvēci un kara noziegumi noteikti paliks bez termiņa. PSRS sabrukumu noteica ļoti daudz dažādu faktoru, bet meklēt vainīgus, mēģināt likt tiesas priekšā nevienā valstī ne pie ka laba nenoved," atzina Sprūds.

Politologs uzsvēra, ka tāda rīcība var radīt neuzticēšanos Krievijai, kā arī skart Latviju.

"Šos signālus var interpritēt tādā veidā, ka Krievija vēlas Padomju Savienības atjaunošanu. Man gribētos domāt, ka Putins ir pietiekoši racionāls un gudrs cilvēks, kas nekādu Padomju Savienību atjaunot nevar. Bet tagad šis džins no pudeles mazliet tiek laists ārā, šīs emocijas tiek sakapinātas un varam novērot zināmu afekta stāvokli, [...] tāpēc bažas ir arī kaimiņvalstīs, ieskaitot Latviju. Tas signāls nav labs – tas ir absurds tīri no racionalitātes viedokļa," pauda Sprūds.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka grupa Krievijas Valsts domes deputātu, kas pārstāv dažādu partiju frakcijas, sagatavojusi pieprasījumu ģenerālprokuroram veikt pārbaidi par notikumiem, kas noveda pie PSRS sabrukuma.

Krievijas likumdevēji cer, ka veiktā pārbaude novedīs pie krimināllietu ierosināšanas, tostarp pret pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu. Deputāti savā pieprasījumā uzsver, ka PSRS pilsoņi referendumā esot izteikuši vēlmi saglabāt komunistisko impēriju, taču toreizējie valsts vadītāji esot veikuši nelikumīgas darbības, kas novedušas pie PSRS sabrukuma.


Написать комментарий