Izmeklēšanas eksperimentā plāno brucināt sagruvušās 'Maxima' drupas

foto: rus.delfi.lv
foto: rus.delfi.lv

Otrdien paredzēts izmeklēšanas eksperiments pērnā gada novembrī Zolitūdē sagruvušā lielveikala "Maxima" drupās, kura laikā plānota kontrolēta drupu brucināšana.

Kā iepriekš sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, pirmdien paredzēta eksperimenta sagatavošana, otrdien - pats eksperiments, bet trešdien - eksperimentā iegūto datu nolasīšana, kas būs ļoti svarīga ekspertiem.

Kā pirmdien informēja Valsts policija, pirmdien jau ir sākušies eksperimenta sagatavošanās darbi – uz ēkas nesabrukušās daļas jumta ir uzstādīti divi baseini, kā arī viscaur ēkai izvietotas mērierīces, ar kurām tiks fiksētas izmaiņas, kas radīsies eksperimenta laikā. Tāpat drīzumā konstrukciju kopnes tiks atbrīvotas no esošajiem stiprinājumiem, nolaižot tos par dažiem centimetriem zemāk, līdz ar to kopnēm būs jātur savs un jumta svars.

Līdz ar kopņu atbrīvošanu, notikuma vietā visu laiku tiek veikti mērījumi, lai konstatētu, vai manāmas jebkādas izmaiņas konstrukciju stāvoklī. Ja būs nepieciešams, tad rīt plānota slogošana, kuras laikā uzstādītie baseini tiks pildīti ar ūdeni līdz brīdim, kad konstrukcija neizturēs spiedienu.

Visa šī procesa laikā nemitīgi tiek veikti mērījumi un monitorēta notikumu gaita – eksperimenta vietā ir uzstādīta dažāda veida zinātniskā tehnika. Jāņem vērā, ka eksperimenta laikā ļoti svarīga ir katra detaļa, tādēļ process ir ļoti lēns. Tā kā šobrīd nav zināma precīza kopņu nestspēja ir grūti prognozēt, kad eksperiments noslēgsies, taču jāņem vērā, ka tas var ieilgt pat līdz trešdienai.

Eksperimenta pamata būtība ir kontrolēt nobrucināšanu un salīdzināt traģisko notikumu, tā iespējamos iemeslus un pašu nogruvuma sākumu, iepriekš izteicās Ķuzis.

Viņš pastāstīja, ka otrdien "būs brucināšana, kas var izraisīt uzmanības pievēršanu", taču tā būšot kontrolēta, policisti procesu uzraudzīšot un sniegšot masu medijiem komentārus par to, kas eksperimenta laikā notiek. Kā teica Ķuzis, "kontrolētā nobrucināšana nevar būt par pamatu kaut kādām iedzīvotāju bažām" un tā nevar izraisīt kādas neparedzamas un smagas sekas.

Izmeklēšanas eksperimenta ietvaros paredzētā drupu brucināšana paredzēta otrdien dienas vidū, taču konkrēts laiks atkarīgs no tās dienas laika apstākļiem.

Maijā policija un eksperti varētu beigt darbu šajā objektā un tad arī varētu lemt par tā nodošanu apsaimniekotājam. Pēc tam varētu būt runa par kādu piemiņas vietu, bet "tas jau ir cits stāsts," teica Ķuzis.

Līdz gada beigām policija varētu saņemt slēdzienus un gada otrajā pusē varētu izvirzīt apsūdzības aizdomās turētajām personām. Par šīm aizdomās turamajām personām policija varētu tikt skaidrībā līdz maijam.

Jau vēstīts, ka pērnā gada novembrī zem "Maxima" drupām Zolitūdē dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Tā atzīta par lielāko traģēdiju Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.


Написать комментарий