Ukrainas krīzes dēļ latgalieši varēs papildināt Zemessardzes rindas

foto: ir.lv
foto: ir.lv

LR Aizsardzības ministrija šobrīd izstrādā ilgtermiņa plānu par Zemessardzes kaujas spēju attīstību, kas tiks apstiprināts šā gada maijā-jūnijā.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kurš nesen apmeklēja Daugavpili, paskaidroja, ka pēdējā laikā saistībā ar krīzi Ukrainā daudzi jauni valsts iedzīvotāji, arī latgalieši, vēlas aktīvāk iesaistīties Zemessardzē.

Sakarā ar to, ka šogad plānots uzņemt ap 500 jaunu zemessargu, valdība nolēma atbalstīt Aizsardzības ministrijas iniciatīvu stiprināt Zemessardzi un Jaunsardzi, piešķirot papildu finanšu līdzekļus. Valdības piešķirtais finansējums 2014.gadā tiks izlietots zemessargu un jaunsargu mācību organizēšanai, kompensācijām un munīcijai.

Vārdu sakot, Aizsardzības ministrija ne tikai nodrošinās zemessargus ar profesionālu un efektīvu apmācību, formastērpu un munīciju, bet arī piedāvās iespēju daudz biežāk piedalīties praktiskajās apmācībās, kurās teorija tiks pielietota praksē.

Pēc ministra R.Vējona vārdiem, plānots attīstīt konkrētas zemessargu prasmes un iemaņas, piemēram, apmācīt IT speciālistus, kuri varētu atvairīt kiberuzbrukumus.

Ministrs minēja, ka Daugavpilī darbojas Zemessardzes 34.Artilērijas bataljons.

Likums “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”, kas noteica, ka Latvijas Republikas Zemessardze ir brīvprātīgs militarizēts sabiedrības pašaizsardzības formējums, tika pieņemts 1991.gadā.

Zemessardze ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa un regulāro spēku rezerve, tā piedalās valsts aizsardzības sistēmas uzdevumu plānošanā un izpildē saskaņā ar valsts aizsardzības plānu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Patlaban Zemessardzē dien ap 600 karavīriem un 10 500 zemessargiem, kuri savus pienākumus pilda brīvajā laikā un savieno tos ar darbu vai mācībām. Pēc munīcijas saņemšanas zemessargiem vismaz nedēļu gadā jāpiedalās militārajās apmācībās, noziedznieku aizturēšanas operācijās, meža ugunsgrēku dzēšanā un citās glābšanas operācijās. Kopumā ir 18 bataljoni, kuri dislocēti visā Latvijā.


Написать комментарий