J.Zaicevs par valsts valodas zināšanām, R.Dzintaru, Valsts valodas inspekciju un iemesliem, kuru dēļ viņš neatteiksies no pašvaldības naudas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sociālajā tīklā Facebook Daugavpils pilsētas domes deputāts Jurijs Zaicevs, kura latviešu valodas apguvei pilsētas dome 10.aprīlī iedalīja papildlīdzekļus, komentēja portāla Gorod.lv rakstu, kurā mēs ziņojām par minēto pašvaldības lēmumu.

Piedāvājam lasītājiem iepazīties ar Jurija Zaiceva komentāru (bez red.labojumiem).

„Paldies Oļai, manai bijušajai kolēģei, par šī materiāla pārdrukāšanu. Atbildēšu uz ierosinājumu uzlabot valsts valodas zināšanas par paša līdzekļiem. Pirmkārt: pēc manām domām, latviešu valodu pārvaldu apjomā, kas nepieciešams deputāta pienākumu pildīšanai. Otrkārt: šodien savu pozīciju latviešu valodā esmu izteicis žurnālistam Ivaram Soikānam – Raivja Dzintara nacionālistu rosinātos grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā uzskatu par diskriminējošiem, jo tie ir pretrunā ar demokrātijas būtību. Tikai Baltijas valstīs ir iespējama situācija, kad ievēlētās personas pilnvaras var anulēt divas sievietes no Valsts valodas inspekcijas, pārējās valstīs kaut kas tāds ir iespējams, tikai, ja ir pierādīta deputāta vaina noziedzīgajā nodarījumā pret valsti. Pie mums tas ir iespējams, un tas notiks, ja pēc pusgada viņi neizlems, ka es brīvi runāju, rakstu, lasu latviešu valodā (atbilstoši C1 kategorijai). Jāsaka, latviešu valodas inspektoru objektivitāte ir visai abstrakta, ja runa ir par cilvēku, kurš vada vietējo kustību un uzskata, ka krievu valodai jābūt otrai valsts valodai. Tādēļ man nav tiesību neapgūt to labāk par pārējiem. Lai apgūtu valodu labāk par visiem, man ir nepieciešami labi skolotāji, kuru pakalpojumus varēšu izmantot, pateicoties „Raivika” Dzintara „dāvanai”. Šo „dāvanu” es noteikti izmantošu, lai man būtu iespēja pateikt „этому турице” viņam saprotamajā valodā, ko es domāju par šiem grozījumiem un viņu pašu. Un, beidzot, treškārt: ja man ir nepieciešami labi skolotāji, lai apmierinātu „турицы” Raivja nacionālistiskās ambīcijas, kuras tagad ir iekļautas Latvijas likumdošanā, šādu skolotāju darbam jābūt labi apmaksātam. Patlaban Dome man, deputātam, uz rokas maksā mazāk, nekā mēnesī saņem repetitors. Atšķirībā no Samarina, neesmu slēdzis līgumus ar Kulakovas domi par 10 tūkst. latu par „patiesu informēšanu” ar savas avīzes un ziņu portāla starpniecību. Es tos tikai lauzu. Tikai par šādu netīru naudu var apmaksāt veselu repetitoru štatu, ko Samarins arī darīs populistisko apsvērumu vadīts. Es neko tādu atļauties nevaru”.

Acīmredzot papildu komentāri šajā gadījumā ir lieki. Tikai jāatzīmē, ka pēdējā laikā zinātniskajā vidē tiek apspriests viedoklis, ka jēdziens „valodu diskriminācija” nepastāv, jo cilvēks var apgūt valodu, un valodas nezināšana nav tas, ko cilvēks nevarētu mainīt.

Savukārt runājot par plašsaziņas līdzekļu finansējumu, kuru min J.Zaicevs, paziņojam, ka ziņu portāla rīcībā ir dokumenti, kuri liecina, ka izdevumi, kuru nosaukumā figurē „Dautkom” un kuri informē par deputāta J.Zaiceva darba produktivitāti un nozīmīgumu, līdz ar jauna Domes sasaukuma darba sākumu, atkal saņem finansējumu un dažu mēnešu laikā saņēma vairāk nekā tūkstoti latu. 2012.gadā vietējās televīzijas finansējums bija vismaz 17 tūkst. latu, 2011.gadā – 7 tūkst. latu.


Написать комментарий