Atbalsta Banku savienības izveidi; nosaka finansiālu atbildību banku īpašniekiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lai gan pērnā gadā decembrī Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs solīja, ka Banku savienības projekts tik viegli Eiroparlamentā netikšot apstiprināts, otrdien, 17.aprīlī, EP ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja jaunās banku uzraudzības sistēmas izveidi.

Banku savienības ietvaros Eiropas Centrālā banka (ECB) tieši uzraudzīs 130 lielākās eirozonas bankas. Tās kopumā pārvalda ap 85% eirozonas banku nozares kopējo aktīvu. Savukārt 6000 ES banku ECB uzraudzīs netieši ar nacionālo valstu institūciju palīdzību.

"Krīze parādīja, ka pienācis laiks bankas pakļaut tādiem pašiem noteikumiem, kādiem pakļauts jebkurš uzņēmums – tās uzņemas riskus, sniedz pakalpojumus, gūst peļņu, bet arī maksā par zaudējumiem. Līdz šim bankas vienīgi guva peļņu, bet to zaudējumi bija jāsedz nodokļu maksātājiem. Jaunā sistēma, ko nodrošinās Banku savienība, atbildību par riskiem un zaudējumiem uzliek uz pašu banku, ne nodokļu maksātāju pleciem," 15.aprīlī pieņemtos noteikumus skaidroja EP birojs Latvijā.

Lai izveidotu banku savienību, otrdien tika apstiprināta Vienotā noregulējuma mehānisma regula, kas nosaka ES Vienotā noregulējuma fonda izveidi no eirozonas banku iemaksām, astoņu gadu laikā tām sasniedzot 55 miljardu eiro apjomu. Tāpat deputāti otrdien vienojās par to noguldītāju līdzekļu aizsardzību, nosakot, ka bankas garantē vismaz 100 000 eiro līdzekļu neaizskaramību banku krīzes gadījumā.

Tāpat otrdien pieņemtie noteikumi paredz, ka bankas galīgie labuma guvēji (akciju un daļu turētāji) būs pirmie, kam nāksies ciest zaudējumus bankas finansiālo problēmu gadījumā.

Paredzēts, ka Banku savienības projektu turpinās stiprināt arī nākamā sasaukuma Eiroparlamenta deputāti. Pēc EP lēmuma, noslēdzošais vārds Banku savienības galējai izveidei piederēs 28 ES dalībvalstīm – ES padomei.

Jaunā sistēma būs obligāta visām eirozonas valstīm, kurām no 1.janvāra pievienojas arī Latvija. Pārējās ES dalībvalstis tai varēs pievienoties labprātīgi.

Latvijā Banku savienība vērtēs trīs lielākās bankas pēc aktīviem - "Swedbank", "SEB Banka" un "ABLV Bank".

 


Написать комментарий