Fotoradarus uzstādīs vietās, kur apdraudēta ceļu satiksmes drošība

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Fotoradarus varēs uzstādīt uz ceļiem tikai tajās vietās, kur var tikt apdraudēta ceļu satiksmes drošība, paredz Ministru kabineta otrdien, 15.aprīlī, izdotie noteikumi «Tehnisko līdzekļu (fotoiekārtu vai videoiekārtu) izmantošanas kārtība».

Noteikumos ir definēti iespējamo ceļu satiksmes drošības apdraudējumu izvērtēšanas kritēriji, kurus jāņem vērā, nosakot tehnisko līdzekļu uzstādīšanas vietas. Piemēram, ceļu satiksmes negadījumu skaits, cietušo personu skaits, satiksmes intensitāte un ātrums, informē Iekšlietu ministrija.

Noteikumi paredz, ka tehnisko līdzekļu uzstādīšanas vietu noteikšanas procesā jāņem vērā arī ceļu satiksmes negadījumu analīzes un ceļu drošības audita rezultātus, kā arī jāuzklausa attiecīgās pašvaldības, ceļu pārvaldītāju un biedrību, kuras darbojas ceļu satiksmes drošības jomā, viedokli.

Savukārt attiecībā uz atļautā braukšanas ātruma kontroles pasākumiem, noteikumi dod tiesības Valsts policijai, uzstādot tehniskos līdzekļus, noteikt zemāko atļautā braukšanas ātruma pārkāpuma robežu, kuru ar šiem tehniskajiem līdzekļiem konkrētajā vietā ir paredzēts fiksēt. Tādejādi ņemot vērā sabiedrības viedokli par nepieciešamību noteikt tā saucamo «tolerances slieksni» atļautā braukšanas ātruma pārkāpumu fiksēšanai.

Tehnisko līdzekļu uzstādīšanas vietu saraksts tiks regulāri aktualizēts un publicēts Valsts policijas un valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” mājaslapā internetā.

BNN jau vēstīja, ka pērnā gada 26.decembrī stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam, ja tas nav vadījis transportlīdzekli fotoradara fiksēta pārkāpuma brīdī, ir tiesības lēmumu par administratīvā soda piemērošanu apstrīdēt augstākā iestādē.

Likuma grozījumi tika izstrādāti ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru par Satversmes 92. pantam neatbilstošu tika atzīta likuma norma, kas liedza transportlīdzekļa īpašniekam fotoradara fiksētos sodus pārsūdzēt.

Tāpat spēkā stājušies grozījumi, kas nosaka pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Eiropas Savienības dalībvalstu starpā.


Написать комментарий